Vesti
Politika
Dačić i Tači o osetljivim temama tek u novoj godini
18.11.2012. 14:00
Izvor: Blic
Dačić i Tači o osetljivim temama tek u novoj godini
Priština - Premijeri Kosova i Srbije Hašim Tači i Ivica Dačići će o osetljivim temama razgovarati posle novogodišnjih praznika, rekao je za današnji dnevnik Koha ditore međunarodni zvaničnik blizak kabinetu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.
Prema tom izvoru, na sledećem sastanku, koji će biti održan početkom decembra, nastaviće se razgovori o kancelarija za vezu između dve zemlje, sporazumu o integrisanom upravljanju granicama/prelazima (IBM), izgradnji auto-puta Priština-Niš i realizaciji sporazuma postignutih u Briselu.
- Osetljive teme će se otvoriti posle Nove godine. Za sada su teme otvaranje kancelarija za vezu i integrisano upravljanje granicom - kazao je taj zvaničnik za prištinski dnevnik.
On je naveo da će se premijeri Kosova i Srbije na sastanku u decembru saglasiti o ostvarivanju sporazuma o integrisanom upravljanju granicama o kojima tehničke grupe intenzivno razgovaraju već duže vreme.
Očekuje se da se tada takodje postigne napredak i o izgradnji auto- puta Priština-Niš za koji je EU pokazala spremnost da pomogne u finansiranju.
Prema tom izvoru, ne očekuje se neki značajniji pomak što se tiče ostvaranja kancelarija za vezu izmedju dve zemlje, posto je Dačić na drugom sastanku izneo više primedbi.
Premijer Kosova će na narednom sastanku informisati o napretku u stvaranju posebne jedinice Policije Kosova koja će obezbedjivati srpske istorijske, verske i kulturne spomenike na Kosovu, dodao je izvor dnevnika.