Vesti
Društvo i ekonomija
Srbijagas bi mogao da proizvodi struju naredne godine
18.11.2012. 14:00
Izvor: Blic
Srbijagas bi mogao da proizvodi struju naredne godine
"Srbijagas" bi već u 2013. mogao da počne da se bavi poslovima koji se odnose na proizvodnju električne energije, izjavio je u Novom Sadu Dušan Bajatović, generalni direktor tog preduzeća.
- Dosta smo odmakli u razgovorima sa "Gaspromom" oko izgradnje gasnih elektrana u Srbiji u šta bi mogli biti uključeni i "Elektroprivreda Srbije" i "NIS" - rekao je u petak Bajatović.
Bajatović je novinarima rekao da će, iako bude poskupljenja gasa u 2013. ono biti prihvatljivo za potrošače i nastojaće se da budu izbegnuta drastična poskupljenja.
- Eventualno poskupljenje gasa, ukoliko ga bude, zavisiće od konačne cene gasa koju ugovorimo sa ruskim partnerima za sledeću godinu - rekao je Bajatović i ponovio da do 1. januara 2013. neće biti poskupljenja gasa.
- Ukoliko bismo tretirali dosadašnje cene gasa to poskupljenje bi bilo jako veliko, ali ćemo verovatno uzeti u obzir novu cenu koja će važiti od januara - kazao je Bajatović.
On je dodao da bi uskoro mogao biti potpisan dugoročni ugovor o isporukama gasa Srbiji iz Rusije, što bi moglo doneti povoljnije cene tog energenta.
Sva pravna i ekonomska pitanja za taj dugoročni ugovor su rešena i ostalo još da se razgovara oko cene, naveo je Bajatović.
- No, moraćemo da poštujemo i obaveze koje nisu lake za nas i koje podrazumevaju velike bankarske garancije i visoku tehničku osposobljenost - primetio je čelnik "Srbijagasa".
Dugoročni desetogodišnji ugovor o snabdevanju Srbije gasom iz Rusije podrazumeva godišnje isporuke gasa od oko pet milijardi kubnih metara tog energenta.