Vesti
Politika
Dačić: Oslabljena pozicija Srbije
19.11.2012. 12:00
Izvor: b92
Dačić: Oslabljena pozicija Srbije
Beograd -- Dačić izjavio da je oslobađajućom presudom hrvatskim generalima oslabljena pozicija Srbije kada je reč o tužbama koje su dve zemlje podnele jedna protiv druge.
"Srbija mora da shvati da iza ovakve odluke Haškog tribunala stoje teške posledice po državu. Veoma je oslabljenja pozicija Srbije kada je reč o odnosima prema tužbama koje su podnele Hrvatska i Srbija jedna protiv druge", rekao je Dačić gostujući na televiziji "Pink 2".
Dačić je istakao da Hrvatska "verovatno više neće ni smeti da ide na poravnanje, odnosno na međusobno odustajanje", dodavši - "što bi odustajali kada sada imaju zvaničnu presudu".
On je istakao da bi eventualno oslobađajuća presuda u Hagu za Ramuša Haradinaja bila poruka koja sigurno otežava državnu politiku Srbije koja ide ka regionalnom pomirenju.
Na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine, Dačić je kazao da Srbija želi da reši problem Kosova i da je spremna da postigne dogovor kojim bi se uvažili legitimni interesi i Srba i Albanaca.
Međutim, kazao je on, bilo bi iluzorno očekivati da se nakon "tri ili dest sati" razgovora sa Hašimom Tačijem reši situacija, i dodao da je sama činjenica da je došlo do razgovora korak napred.
"Ovakva jedna situacija stalnih razgovora, parcijalnih, pojedinačnih nije dobra jer sva ova pitanja će biti rešena sama po sebi za dva minuta ako rešimo statusno pitanje", rekao je Dačić.
Što se tiče statusa Kosova, on je kazao da u ovom trenutku "nemamo sagovornike na drugoj strani zato što oni ne žele da o tome razgovaraju i misle da pitanje statusa rešeno".
"Mislim da je svima jasno da ovaj problem može da se završi samo rešenjem koje je prihvatljivo i za Srbe", rekao Dačić i dodao da su jedino oružje u našim rukama Ujedinjene nacije.
Dačić je ponovio da je saradnja njega i prvog potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandra Vučića dobra i da je obojici u interesu da vlada uspe.
"Imamo zajednički interes. Možemo ostvariti pobedu samo ako sarađujemo", poručio je Dačić.