Vesti
Društvo i ekonomija
Srbijagas“ ima strateške partenere za „Agroživ" i „Azotaru Pančevo“
19.11.2012. 20:00
Izvor: Blic
Srbijagas“ ima strateške partenere za „Agroživ" i „Azotaru Pančevo“
„Srbijagas“ ima strateške partenere za „Agroživ" i „Azotaru Pančevo“, izjavio je danas generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović i najavio da bi u prvoj polovini 2013. trebalo da budu pronađeni partneri i za „Metanolsko-sirćetni kombinat“ i HIP „Petrohemiju“.
Kod „Petrohemije“ pre svega računam na dogovor sa „Gasprom njeftom“ koji bi zajedno sa „Srbijagasom“ trebalo da preuzmu upravljanje tom kompanijom, kako bi ona uspešno poslovala, rekao je Bajatović.
Bajatović je, podsetivši da je „Srbijagas“ te firme preuzeo zbog dugova za gas, naglasio da je cilj da budu nađeni strateški partneri kojima je osnovna delatnost kao i kod fabrika koje preuzimaju i da socijalni programi budu dogovoreni sa sindikatom.
„Srbijagas“ je na primeru „Staklare Paraćin“ pokazao da se problemi tih firmi mogu uspešno rešiti, kazao je Bajatović.
Bajatović je izneo da je „Staklara Paraćin" prvi put bila prodata za samo 100.000 evra, a kada je je nakon preuzimanja prodao „Srbijagas“ za nju je dobijeno 35 miliona evra, uz pristojan socijalni program za višak zaposlenih, a biće napravljena i nova fabrika.
„Nikada nije bilo ideja da Srbijagas te firme trajno zadrži, nego da ih restrukturira, omogući da ne budu izgubljena radna mesta i da se posle za njih nađe strateški partner“, precizirao je generalni direktor.
„Srbijagas“, kako je istakao Bajatović, očekuje da će, prodajom tih preduzeća ili eventualnim izlaskom na berzu kompanije, pokriti postojeće minuse i vratiti novac koji je uložen u proizvodnju u tim kćerkama firmama.