Vesti
Društvo i ekonomija
Danas finale predgovora sa MMF-om
20.11.2012. 12:00
Izvor: mondo.rs
Danas finale predgovora sa MMF-om
U Beogradu se danas održava završni sastanak prve faze razgovora sa misijom MMF-a. Tek druga faza mogla bi da donese datu pregovora o aranžmanu.
Zvanični razgovori počeli su 13. novembra, a druga faza očekuje se početkom 2013. godine i tada će se konkretnije razgovarati o detaljima buduće saradnje sa MMF-om, a neki državni funkcioneri su nagovestili mogućnost da se na kraju te faze i zaključi novi aranžman.
Tokom proteklih sedam dana razgovora dominirale su teme o planu reformi koje bi dovele do smanjenja javnog duga, snižavanja fiskalnog deficita i fiskalne konsolidacije, a među temama je bio i Nacrt budžeta za 2013. godinu.
Veoma je važno da Srbija sklopi novi aranžman sa MMF-om, jer bi taj aranžman bio jedan od pokazatelja stabilnosti Srbije, da država polako izlazi iz teških fiskalnih problema, ocenio je prošle nedelje prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.
Novi aranžman bi bio pokazatelj i da su mere fiskalne konsolidacije "nešto što može da omogući razvoj Srbije", rekao je Vučić i ocenio da uz pomoć MMF možemo pokušati da situaciju poboljšamo i olakšamo.
Državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić preneo je iz razgovora ocenu MMF-a da je Srbija napravila ogroman korak u smanjenju deficita budžeta za 2013. godinu i sugerisali čak i manje smanjenje fiskalnog deficita.
Senić je ranije Tanjugu rekao da se na sastancima predstavnika vlade i MMF-a razgovaralo o makroekonomskim projekcijama za narednu godinu, fiskalnoj konsolidaciji i poziciji Narodne banke Srbije (NBS).
Senić je iz tih razgovora preneo podršku Fonda naporima za veliku fiskalnu konsolidaciju koju vlada namerava da sprovede tokom 2013. godine i naveo da se razgovoralo i o srednjoročnim fiskalnim projekcijama, o tempu vraćanja javnog duga u zakonske okvire od 45 odsto BDP-a, strukturnim reformama u javnom sektoru i reformama penzijskog sistema i tržišta rada.
Guverner NBS Jorgovanka Tabaković ocenila je da deo pregovora sa MMF-om, koji se tiče monetarne politike, ukazuje na to da postoje vrlo izvesne mogućnosti da Srbija sklopi aranžman sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.
Tabaković je istakla da nema informacije u kojoj meri između srpskih vlasti i predstavnika MMF-a postoji saglasnost o ciframa u budžetu za 2013. godinu.
"Ne želim da o tome iznosim mišljenje, jer me na to obavezuje korektnost predstavnika MMF-a, u vezi sa jednim od najtežih elemenata u prva tri meseca, odnosno oko toga da li su izmene Zakona o NBS u skladu sa svetskim pravilima o nezavisnosti monetarne politike", rekla je guverner NBS.
I potpredsednik Vlade Srbije i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić razgovarao je sa predstavnicima misije MMF -a, i tom prilikom je šef Misije Zuzana Murgasova izrazila posebnu zainteresovanost za najavljeni Zakon o socijalnom preduzetništvu, koji bi otvorio prostor za nova radna mesta.