Vesti
Politika
Dačić u Frankfurtu
22.11.2012. 18:22
Izvor: RTS
Dačić u Frankfurtu
Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić govorio u Frankfurtu na panelu "Nova ekonomija u Evropi: između čekića i nakovnja".
Premijer Srbije Ivica Dačić govorio u Frankfurtu na panelu Nova ekonomija u Evropi: između čekića i nakovnja, saopšteno je u Vladi Srbije.
Posle panela Dačić se sastao sa predsednikom upravnog odbora Sberbanke Hermanom Grefom sa kim je potpisao memorandum o razumevanju.
Premijer Srbije je istakao da taj ugovor, osim prijateljskih odnosa, podrazumeva pospešivanje ekonomskih interesa.
Prema njegovim rečima, očekuje se da će Sberbanka kreditirati uvozno-izvozne poslove između dve zemlje.
Prvi čovek Sberbanke Herman Gref rekao je da je ugovor odraz istorijskog prijateljstva i strateških interesa banke i da su zato svesno izabrali Srbiju za partnera.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u Frankfurtu da RS, iako mala ekonomija, ima obezbeđen investicioni ciklus od oko 2,5 milijardi evra, pre svega u oblasti energetike i saobraćajne infrastrukture.
Dodik je, međutim, upozorio da je prisustvo i zadržavanje Visokog predstavnika u BiH (OHR) obeshrabrujuće za strane investitore, jer prema automatizmu, šalje poruku o nestabilnosti u zemlji.
Na panelu su učestvovali i bivši kancelar Savezne Republike Nemačke Gerhard Šreder, predsednik Vlade Slovačke Robert Fico, kao i predsednici vlada i ministri finansija.