Vesti
Politika
Tadić: Politika pomirenja preduslov za razvoj Balkana
23.11.2012. 20:00
Izvor: Blic
Tadić: Politika pomirenja preduslov za razvoj Balkana
Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je večeras, u obraćanju mladim političarima iz regiona, da politika pomirenja predstavlja preduslov za razvoj država zapadnog Balkana, a da političari nisu iskoristili sve prilike da tome doprinesu.
"Ono što vidim kao problem je to što nijedna od zemalja bivše Jugoslavije ne pokazuje dovoljnu spremnost da se suoči sa vlastitom ulogom u stvaranju asgresije i nasilja na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je Tadić.
Predsednik DS je buduće političare iz Srbije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Kosova, koji u Beogradu borave povodom 10. godišnjice programa Fondacije Fridrih Ebert u Srbiji, podsetio na temelje na kojima je osnovana EU, i ocenio da postoje veće šanse za članstvo u EU ukoliko države pomognu jedne drugoj.
Prema njegovim rečima, politika pomirenja povezana sa razvojem zemlje, imajući u vidu da investitori zaobilaze nesigurna, konfliktna područja.
"Moramo da pomognemo jedni drugima u kriznim situacijama, da gradimo puteve, infrastrukturu i dovedemo investitore", kazao je Tadić.
Podsetivši na godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Tadić je naveo da je BiH, 17 godina posle delimično stabilizovano društvo.
"Prostoru zapadnog Balkana je potreban duh koji je karakterisao evropski kontinent u trenutku stvaranje EU, jer je reč o najvećem mirovnom projektu uz svaki kritički odnos prema EU", dodao je Tadić.
Tadić je poručio mladima i da se rešenja mogu pronaći samo zajedničkim sagledavanjem budućnosti, a ne različitim sagledavanjem prošlosti.
"Svest o miru kao uslovu bez kojeg se ne može dalje mora da bude produbljena u svakom narodu zapadnog Balkana", zaključio je Tadić.