Vesti
Politika
Poslanici danas nastavlju debatu o budžetu za 2013. godinu
26.11.2012. 12:00
Izvor: Blic
Poslanici danas nastavlju debatu o budžetu za 2013. godinu
Poslanici republičkog parlamenta danas će nastaviti raspravu o predloženom budžetu za 2013. godinu, koji predviđa deficit od 121,9 milijardi dinara, a za koga ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić tvrdi da je radikalan zaokret u vođenju politike javnih finansija u Srbiji.
Rasprava o tom najznačajnijem finansijskom aktu države prekinuta je u petak, posle gotovo osam sati, nakon što je Dinkić na svoj Tviter profil okačio fotografiju na kojoj se videlo da je samo nekoliko poslanika DS bilo u sali u trenutku kada se razgovaralo o budžetu.
Iako se Dinkić izvinio poslanicima DS i Skupštini Srbije, demokrate su zahtevale prekid sednice, jer se, kako su naveli, ministar "nije izvinio na način na koji parlament zaslužuje".
Demokrate su žestoko kritikovale ministra i, uz napomenu da tokom rasprave nije odgovorio ni na jedno suštinsko pitanje za građane, za ponedeljak najavili da su spremili veliki broj pitanja i komentara.
Predloženi budžet, kako je poručio Dinkić u skupštinskoj raspravi, predstavlja radikalan zaokret u vođenju politike javnih finansija u Srbiji, i istakao da će budžetski deficit u 2013. biti prepolovljen u odnosu na ovu godinu i da je obezbeđeno zaustavljanje eksponencijalnog rasta javnog duga i troškova za kamate.
Kako je objasnio, deficit republičkog budžeta u narednoj godini biće 121,9 milijardi dinara, pošto će prihodi biti 965,7 milijardi dinara, a rashodi 1.087,6 milijardi.
To je smanjenje za više od 80 milijardi dinara u odnosu na planirani deficit republičkog budžeta u 2012. godini, naveo je Dinkić.
Ministar finansija i privrede je ocenio da je ovogodišnja rasprava o tom aktu "bila jedna od najdosadnijih kojima je prisustvovao u poslednjih 12 godina", i da je srećan zbog toga, jer to znači da je posao dobro zanatski obavljen.
Podršku tom aktu najavile su stranke vladajuće većine, dok su poslanici DS, LDP i LSV rekli da ga neće podržati, SVM podršku uslovljava usvajanjem amandmana koje je predložila Skupštine Vojvodine, a D S S usvajanjem njenih amandmana.
Prema Zakonu o budžetskom sistemu, krajnji rok za usvajanje budžeta je 15. decembar.
Poslanici u paketu sa predlogom budžeta razmatraju i finansijske planove nekoliko institucija, kao i izmene zakona o porezu na dobit pravnih lica i o akcizama.