Vesti
Društvo i ekonomija
Gligorov: Vlada nema program, samo gasi požar
27.11.2012. 12:00
Izvor: mondo.rs
Gligorov: Vlada nema program, samo gasi požar
Vlada u ovom trenutku nema ozbiljnijih programa ozdravljenja privrede i skoncentrisana je na sređivanje javnih finansija, ocenio je ekspert Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije.
Srbija je zemlja sa dosta izazova, konstatovao je Vladimir Gligorov iz Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije (WIIW) u izjavi Tanjugu povodom predstavljanja prognoze WIIW za istočnu i jugoistočnu Evropu za iduću godinu.
Gligorov je rekao da Srbija ima problem sa inflacijom, koja je, za stanje u kojoj se privreda nalazi a to je recesija, izuzetno visoka. Dalji problem jeste održavanje budžetske ravnoteže, što, kako je konstatovao, nije jednostavno. Kao posebno težak problem naveo je visoku stopu nezaposlenosti, koja i dalje raste, a prema projekcijama rašće i iduće godine.
"U ovom trenutku vlada ne zna šta bi trebalo da radi. Skoncentrisali su se na to da dovedu javne finansije u red, kroz smanjenje realne i javne potrošnje, a ostatak se nadoknađuje zaduživanjem u inostranstvu“, objasnio je on.
Gligorov je kazao da u Beogradu postoji nada da će uslediti investicije iz inostranstva, ali je teško prognozirati da li će do toga i doći.
Inače, WIIW prognozira za 2013. blagi oporavak privrede u centralnoj i istočnoj Evropi.Naredne godine sedam od osam zemalja, koje se nalaze u recesiji, ponovo će krenuti putem privrednog rasta u visini od 0,5 do 1 odsto.Samo slovenačka privreda, koja je suočena sa bankarskom krizom, će pasti za oko 1,5 odsto, prognoza je ekonomista WIIW predstavljena na konferenciji za štampu u Beču.
Impulsi za rast dolaziće pre svega iz domaće potražnje, između ostalih će biti olabavljena restriktivna politika štednje u pojedinim zemljama regiona, naglasio je ekonomski stručnjak Vasili Astrov.Takođe eksperti WIIW očekuju da će i glavne zemlje evrozone, poput Nemačke, olabaviti svoju fiskalnu politiku, što će biti od velikog značaja za centralnu i istočnu Evropu.
Astrov, međutim, ne vidi nikakvo poboljšanje na tržištu rada, jer je za pozitivne efekte potreban privredni rast od najmanje 4 odsto.
Prema aktuelnoj prognozi WIIW privreda Srbije će se ove godine smanjiti za 1,5 odsto, Hrvatske za 1,8 , Mađarske za 1,3, Češke za 1,2 , Crne Gore za 1, Bosne i Hercegovine za 0,7 , i Makedonije za 0,6 odsto.