Vesti
Politika
Bolni uslovi za evrointegracije
29.11.2012. 20:00
Izvor: RTS
Bolni uslovi za evrointegracije
Srbija bez primene sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima ne može nastaviti evrointegracije, kaže Ivica Dačić. Za nastavak evrointegracija postoje uslovi koji su ponekad i bolni, poručio u Beogradu šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger.
Premijer Srbije Ivica Dačić i šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger saglasni su da će Srbija, ukoliko želi da nastavi evrointegracije, morati da ispuni uslove koji su ponekad bolni.
Posle susreta sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem u Beogradu, Špindeleger je rekao da će Austrija nastaviti da podržava evrointegracije Srbije i na decembarskom sastanku Evropskog saveta, ali je istakao da se očekuje normalizacija odnosa Beograda i Prištine kao ispunjavanje tačaka koje su dogovorene pre sticanja statusa kandidata.
Dačić je kao najbolniji i najteži uslov označio sprovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima za koji je rekao da, ako se ne sprovede, "ništa ne možemo da uradimo".
"Dovedeni smo pred svršen čin: ili ćemo primeniti Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, što je jedan od bolnijih uslova EU, ili reći da zastajemo sa evropskim integracijama", rekao je Dačić.
Premijer je naveo da je u interesu Srbije nastavak evropskih integracija da se što pre utvrdi datum za početak pregovora o prijemu u EU i dodao da će Srbija na tom putu biti sve dok može i dok to ne ugrožava državni i nacionalni interes.
"Na sastanku u Briselu, koji treba da se održi 4. decembra, trudićemo se da izvučemo najviše što možemo kako bi upravljanje prelazima izgledalo što više statusno neutralno, ali Srbija ovde više nema veliki manevarski prostor", ukazao je Dačić.
Prema njegovi rečima, na prelazima će sa jedne strane biti predstavnici Beograda, a sa druge predstavnici Euleksa i Prištine.
Dodao je da je predlog Beograda da prelazi budu bescarinski jer je besmisleno da se svuda ukidaju carinske zone, a u Srbiji uvode.
"Ne očekujem da Srbi sa Kosova budu oduševljeni kao ni što Vlada nije oduševljena", napomenuo je Dačić.
"Sve dok možemo, dok to ne ugrozi naše državne i nacionalne interese, ići ćemo evropskim putem", rekao je Dačić i zaključio da bi bilo najbolje da Beograd i Priština nađu trajno rešenje, ali da nisu svi spremni na to.
"Mi smo spremni", poručio je na kraju premijer Ivica Dačić.
Šef austrijske diplomatije se, tokom posete Beogradu, sastao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i sa prvim potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem.
Austrijski ministar sastao se i sa potpredsednicom Vlade za evropske integracije Suzanom Grubješić, s kojom je razgovarao o evropskoj budućnosti Srbije.