Vesti
Društvo i ekonomija
Selaković: Gasimo požar u pravosuđu
29.11.2012. 20:00
Izvor: RTS
Selaković: Gasimo požar u pravosuđu
Građani Srbije pravosuđe ocenjuju kao izuzetno loše, što je dokaz da je ono nekvalitetno, poručuje ministar pravde Nikola Selaković. Prethodna reforma bila loša, a mi smo sada preduzeli sve mere kako bi ugasili požar i spasili državu od katastrofe, istakao ministar pravde.
Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da građani Srbije pravosuđe ocenjuju kao izuzetno loše, što je dokaz da je ono nekvalitetno.
Drugog dana međunarodnog skupa o kvalitetu pravosuđa u Palati Srbije u Beogradu, Selaković je rekao i da je prethodna reforma bila loša pošto je desetkovala sudije i tužioce koji su podeljeni na izabrane i neizbrane, na podobne i nepodobne.
"Jedna politička partija htela je da napravi sopstveno pravosuđe i mi smo sada preduzeli sve mere kako bi ugasili požar i spasili državu od katastrofe", izjavio je ministar pravde.
Kao goruće pitanje srpskog pravosuđa ministar je istakao uspostavljanje kvalitetne mreže sudova i tužilastva, uz ocenu da je Ministarstvo na dobrom putu da upostavi najbolje rešenje koje bi omogućilo jednaku opterećenost sudija.
"Sudije moraju da se oslobode zaostalih predmeta i moraju da budu jednako opterećene kako bi kvalitetno obavljale svoj posao", rekao je Selaković i dodao da i javno tužilaštvo mora da se ojača jer sa kriminalom nema kompromisa.
Francuski ambasador Fransoa Gzavije Denio rekao je da pravosuđe mora da bude javni servis koji će zaslužiti poverenje građana.
"Srbija mora da vrati poverenje građana u pravosuđe, a za to je neophodna sveobuhvatna reforma. Kvalitet mora da bude jedini kriterijum za izbor i reizbor sudija i tužilaca", rekao je Denio.
Prema njegovim rečima, sudije bi trebalo da se biraju na otvorenom konkursu kako bi se upostavio pravičan i pošten pravosudni sištem koji ne udovoljava moćnicima.
Šef delagacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer pohvalio je dekriminalizaciju klevete i poručio ministru Selakoviću da mora da se okrene budućnosti, pošto je previše energije potrošeno na prošlost.