Vesti
Politika
Dežer: Sutra ključni sastanak Dačić-Tači
03.12.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Dežer: Sutra ključni sastanak Dačić-Tači
Sastanak Ivice Dačića, Hašima Tačija i Ketrin Ešton u utorak Briselu od ključnog značaja - od njega zavisi odluka o dodeljivanju datuma Srbiji za početak pregovora sa EU, kaže Vensan Dežer.
Šef delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer izjavio je da je sutrašnji sastanak premijera Srbije Ivice Dačića, kosovskog premijera Hašima Tačija i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton u Briselu od ključnog značaja i da će od njegovih rezultata zavisiti odluka Evropskog saveta o dodeljivanju datuma Srbiji za početak pregovora sa Unijom na sednici krajem decembra.
Dežer je novinarima u Beogradu rekao da nema novih uslova niti iznenađenja kada su u pitanju zahtevi koje treba ispuniti i naglasio da treći sastanak Dačića i Tačija dolazi u pravo vreme.
"Mnogi zaključi i odluke Saveta će zavisiti od dostignuća koja će biti postignuta sutra. To je ključan sastanak, biće sastanaka i posle toga, ali idući korak po korak, ovaj se dešava u veoma važnoj tački", kazao je Dežer.
On je naglasio da obe strane veoma dobro znaju šta se od njih očekuje i da obe, istovremeno, žele da nastave svoj evropski put.
"Radujemo se sutrašnjem sastanku", istakao je Dežer.
Dačić i Tači će razgovarati u utorak uveče u Briselu o integrisanoj kontroli prelaza, a mada nova runda dijaloga pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU još nije zvanično najavljena u Briselu, neslužbeno se može saznati da će se dijalog voditi tokom radne večere.
Dežer je rekao da je moguće da integrisano upravljenje na nekim prelazima startuje i pre 10. decembra, a da će do kraja godine biti primenjeno na svih šest prelaza između Kosova i centralne Srbije.
"Da li će biti pre 10. decembra ili 10. decembra videćemo. To zavisi od toga kada će tehnički elementi biti sređeni", rekao je Dežer novarima u Beogradu.
On je dodao da će u prvoj fazi taj sporazum biti primenjen na tri prelaza, a da će potom do kraja godine "zaživeti" i na svim ostalim prelazima.
Dežer je podsetio da se i danas u Briselu održava sastanak tehničkih timova Beograda i Prištine povodom primene sporazuma.
"Dobar posao je urađen od strane radnih grupa i ostaje da se na današnjem sastanku razjasni kako će sporazum biti primenjen", kazao je Dežer.