Vesti
Politika
Đurić: Dačić nastavlja dijalog u interesu Srbije, a Nikolić ne ide u Budvu zbog loše atmosfere
04.12.2012. 12:00
Izvor: Blic
Đurić: Dačić nastavlja dijalog u interesu Srbije, a Nikolić ne ide u Budvu zbog loše atmosfere
Savetnik predsednika Srbije za međunarodne odnose Marko Đurić izjavio je danas da država vodi konzistentnu politiku i da razgovor predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem nije u suprotnosti sa odlukom predsednika Srbije Tomislava Nikolića da sutra ne prisustvuje regionalnom samitu u Budvi.
Đurić je, gostujući u emisiji "Jedan na jedan" Radio-televizije Vojvodine, rekao da će Dačić u Briselu nastavi dijalog na visokom političkom nivou koji je u interesu Srbije, kao i da je sve što doprinosi dugoročnom rešenju kroz konkretne razgovore o konkretnim problemima dobro, ali da Nikolić neće otputovati u Budvu zbog "loše atmosfere".
On je objasnio da su oštre izjave predstavnika Albanije i "loša klima" stvorena nakon oslobađajuće presude Haškog tribunala Ramušu Haradinaju, glavni razlog za otkazivanje učešća predsednika Srbije na sutrašnjem regionalnom samitu.
- Razmatrali smo mogućnost da predsednik Srbije prisustvuje tom regionalnom samitu. Međutim, negativna atmosfera koja je stvorena i u svetlu poslednjih izjava prilično oštrih od strane rukovodstva nekih od susednih država, kao i činjenica da su oslobođeni ljudi za koje smatramo da su zaista notorni ratni zločinci, ne doprinosi tome da do ovakvog susreta u ovom trenutku dođe - rekao je Đurić.
Upitan kakva je ideja Srbije o uspostavljanju regionalne saradnje ukoliko njeni predstavnici ne odlaze na samite, kao i da li bi susret u Budvi mogao da popravi odnose između Srbije i Hrvatske koji su se pogoršali nakon oslobađajuće presude Haškog tribunala hrvatskim generalima, Đurić je odgovorio da "nedostatak volje ne leži u Beogradu".
- Predsednik Nikolić je više puta iskazao da je spreman sa predsednikom Josipovićem da gradi barem onakve odnose kakve je Josipović imao sa predstavnicima Srbije u ranijem periodu. Međutim, Josipović je dosta tvrdo nastupio na početku - kazao je Đurić.
On je dodao da je Nikolić uložio izuzetan napor kako bi se odnosi sa mnogim državama poboljšali, ističući da je to dalo rezultate u odnosima sa Makedonijom, Grčkom i Mađarskom.