Vesti
Društvo i ekonomija
Poljoprivredna proizvodnja u 2012. godini manja za 20 odsto
04.12.2012. 12:00
Izvor: Blic
Poljoprivredna proizvodnja u 2012. godini manja za 20 odsto
Vrednost ovogodišnje poljoprivredne proizvodnje u Srbiji biće manja za 20 odsto nego 2011. godine i iznosiće oko 3,9 milijardi dolara, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.
- Srbija će, i pored toga, obezbediti dovoljno hrane za domaće potrebe i ostvariti izvoz na nivou prošlogodišnjeg od 2,7 milijardi dolara uz suficit od oko 1,3 milijarde dolara - rekao je Bugarin na dodeli godišnjih nagrada Udruženja novinara za poljoprivredu Agropres, održanoj u Privrednoj komori Srbije.
On je podsetio da u ukupnom bruto domaćem proizvodu poljoprivreda i prehrambena industrija učestvuje sa 40 odsto, ali je istakao da je ta grana još uvek neiskorišćen resurs.
Predsednik Agropresa Goran Đaković najavio je da će naredne godine u saradnji sa Agrobiznis magazinom raditi na razvoju platne kartice koju će izdati jedna od banaka u Srbiji, a na osnovu koje će poljoprivrednici moći da dobijaju jeftiniji repromaterijal, a novinari koji prate poljoprivredu će moći jeftinije da kupuju u trgovinama.
Godišnje nagrade je u kategoriji "mladi novinar" dobila novinarka emisije "Znanje imanje" Radiotelevizije Srbije Marija Miladinović Lisov, a nagrađeni su i novinari Radio Novog Sada Đorđe Simović i Stevan Davidović.
Nagrade za unapređenje agrarnog novinarstva pripale su profesoru Poljoprivrednog fakulteta i predsednik Društva agroekonomista Srbije Miladinu Ševarliću i Privrednoj komori Srbije, kao i zaduženoj za odnose sa javnošću u kompaniji Japan tobako internešenel Ani Veljković.