Vesti
Politika
Maja Gojković: Narodna partija kolektivno prešla u SNS
04.12.2012. 20:00
Izvor: Blic
Maja Gojković: Narodna partija kolektivno prešla u SNS
Predsednica Narodne partije Maja Gojković saopštila je danas da je Predsedništvo te stranke odlučilo da postane kolektivni član Srpske napredne stranke, što je ta stranka, na upravo završenoj sednici Glavnog odbora, jednoglasno prihvatila.
Gojkovićeva je rekla da je jednoglasno izabrana za članicu Predsedništva SNS.
- Odlučili smo da treba da postanemo deo tima za promene, jer i sami verujemo u promene koje sprovodi SNS - navela je ona, ističući da je "očito da se preko SNS i (predsednika stranke i prvog potpredsednika Vlade) Aleksandra Vučića vode najteže bitke" u ovoj državi protiv kriminala i korpcije.
Naši pravni timovi, dodala je, razmotriće kolektivno članstvo s pravne strane i napraviće sporazum, jer je danas doneta politička odluka.
- Mi smo sada deo kolektivnog tima, odnosno SNS - zaključila je Gojkovićeva.
Potpredsednik Srpske napredne stranke Bratislav Gašić izjavio je da članovi Glavnog odbora stranke večeras nisu razgovarali o promeni vlasti u Beogradu.
Posle završetka sednice, Gašić je rekao da je na sednici razgovarano o doradi Statuta, kako bi stranka, koja se u poslednje tri godine znatno uvećala, mogla da funciniše. On je kazao da je razgovarano i o izboru novog Predsedništva i o aktuelnoj političkoj situaciji.
Istakavši da izbor članova Predsedništva još nije konačan, Gašić je rekao da bi taj proces trebalo da bude završen na sledećoj sednici Glavnog odbora.
Upitan da li je bilo reči o promeni vlasti u Beogradu, on je odgovorio odrečno, dok je, kada je reč o Kosovu i Metohiji, rekao da to jeste bila tema, ali da će javnost o tome biti obaveštena.
Lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je pre početka sednice GO da će na dnevnom redu biti sva aktuelna politička pitanja, od borbe protiv korupcije, preko Kosova, do unutarstranačkih stvari.
On je najavio da će biti značajnog podmlađivanja u stranci i da će u predsedništvo ući Jadranka Joksimović, Marko Selaković i Marko Đurić.
Na pitanje da li će jedna od tema biti promena vlasti u Beogradu, Vučić je odgovorio da “pretpostavlja”.
- Ne očekujem da će danas biti doneta konačna odluka, mada nikad se ne zna. Najverovatnije će se o tome raspravljati i na sledećoj sednici GO koja je zakazana 20. decembra - rekao je on.
Na pitanje šta očekuje od sutrašnjih razgovora o Kosovu između premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu, Vučić je rekao da je to "naša obaveza". On je ukazao da je "najlakše reći i kritikovati", a teško je doneti ozbiljno rešenje za zemlju.
- Zemlja se nalazi u izuzetno teškoj situaciji i u njoj se ne nalazi krivicom ove vlade. Naše je da, ako možemo, izvučemo zemlju iz te situaciju, a ako ne možemo, nemamo nikakav problem da se raspišu izbori. Samo neka kažu da žele izbore i da imaju veći legitimitet od nas i da im narod više veruje, neka predlože izbore i imaće ih - rekao je Vučić.
On je takođe najavio da će platforma za Kosovo biti "uskoro gotova", a kada je reč o primeni Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, Vučić je ukazao da je to dugoročni proces, "ne zato što to neko odugovlači, već što taj proces nije lagan, niti jednostavan".
- Ne ide to tako sa datumima, to je komplikovana agenda i ima milion stvari koje se na različite načine primenjuju - rekao je on.
Sednica je počela oko 17.30 u Sava centru.