Vesti
Društvo i ekonomija
Dejanović: Srbija preuzima dug zdravstvenih ustanova
05.12.2012. 20:00
Izvor: Blic
Dejanović: Srbija preuzima dug zdravstvenih ustanova
Srbija će, prema predlogu jednog od tri zakona iz oblasti zdravstva, kao javni dug preuzeti 13,5 milijardi duga zdravstvenih ustanova prema veledrogerijama, izjavila je danas ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.
Skupština Srbije započela je objedinjeni pretres tri zakonska predloga iz oblasti zdravstva - o preuzimanju obaveza zdravstvenih ustanova prema veledrogerijama po osnovu nabavke lekova i medicinskog materijala i pretvaranju tih obaveza u javni dug Srbije i izmenama zakona o zdravstvenom osiguranju i o zdravstvenoj zaštiti.
Ministarka zdravlja se zahvalila Vladi Srbije što je prihvatila kao prioritet rešavanje duga prema dobavljačima lekova i sanitetskog materijala, uz napomenu da je njen zahtev i da takvih dugova ubuduće ne bude.
Obaveze zdravstvenih ustanova prema veledrogerijama će, prema predloženom zakonu, biti izvršene u 12 rata u naredne tri godine - u četiri jednake rate poslednjeg dana marta, juna, septembra i decembra u naredne tri godine - 2013, 2014. i 2015. godine.
Đukić Dejanović je objasnila da se izmenama zakona o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti ta prava odnose na pokrivanje imunizacije svih lica, pa i na ona koja nemaju zdravstveno osiguranje, na preventivne preglede i zdravstvenu zaštitu samohranih roditelja dece do sedam godina.
Predloženim izmenama, prema njenim rečima, predviđene su centralizovane javne nabavke za ustanove čiji je osnivač Republika, budući da se proces javnih nabavki često doživljava kao izvor korupcije.
Poslanici su danas završili razmatranje seta finansijskih zakona, među kojima je i zakona o javnim preduzećima, a potom i izmena Zakona o autorskom i srodnim pravima, koji predviđa ukidanje "muzičkog dinara" za zanatlije, a ugostiteljski objekti će plaćati u zavisnosti od površine objekta i geografskog položaja.