Vesti
Društvo i ekonomija
Država "gazi" nelegalne prevoznike
06.12.2012. 12:00
Izvor: mondo.rs
Država "gazi" nelegalne prevoznike
Ministarstvo saobraćaja i Privredna komora Srbije (PKS) dogovorili strategiju za eliminisanje nelegalne konkurencije u drumskom saobraćaju, koji prave štetu od 50 miliona evra.
Kako je saopštilo Ministarstrvo, program borbe protiv nelegalnih prevoznika i rešavanja ostalih nagomilanih problema definisan je u sedam tačaka.
Problemi su, ističe se, veoma složeni jer neprikazivanje ukupnog prihoda, neobračunavanje i neplaćanje PDV, neprijavljivanje radnika i neplaćanje poreza i doprinosa na zarade dovodi u podređen položaj legalne prevoznike i direktno utiče na njihovu likvidnost.
Državi se tako uskraćuje budžetski prihod od 50 miliona evra godišnje, što čini čak 45 odsto od ukupno ostvarenog prihoda u drumskom saobraćaju, rečeno je na sastanku ministra saobracjhaja Srbije Milutina Mrkonjića sa predstavncima PKS.
U saopštenju se navodi da je Mrkonjić insistirao na formiranju zajedničke komisije, koja će u narednom periodu ponuditi precizna rešenja i tačan red poteza kako bi se nagomilani problemi u prvoj fazi značajno umanjili, a onda i uz direktno učešće Vlade Srbije potpuno neutralisali.