Vesti
Politika
Srbi noć proveli kod Jarinja, danas sednica srpskih opština sa Severa
07.12.2012. 12:00
Izvor: Blic
Srbi noć proveli kod Jarinja, danas sednica srpskih opština sa Severa
Srbi koji protestuju proveli su i proteklu noć kod Jarinja odakle će se povući ako takvu odluku donesu odbornici četiri opštine sa severa Kosova i Metohije na zajedničkoj sednici koja će danas biti održana u Leposaviću.
Predstavnici Srba sa severa Kosova dobili su u četvrtak u Beogradu od državnog vrha tražene garancije u vezi sa administrativnim prelazima, koje će predočiti odbornicima opština Zvečan, Zubin Potok, Kosovska Mitrovica i Leposavić.
Predstavnici Srba stigli su iz Beograda sinoć oko 22:30 na Jarinje gde su ih dočeakali građani koji su treću noć za redom proveli na mestu gde treba da bude izgrađen integrisani administrativni prelaz između centralne Srbije i ovog dela Kosova, što je bio razlog za njihov protest.
Oni se nisu obraćali putem razglasa građanima već je rečeno da će odluka o tome da li se protest prekida biti doneta na sednici četiri opštine sa severa pokrajine.
Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je, nakon sastanka sa državnim vrhom u Beogradu, ponovio da su Srbi dobili garancije koje su tražili i da su stvoreni uslovi za prekid protesta.
Pantić je naglasio da će poslednju reč o tome dati odbornici koji su i doneli odluku o protestima na kojima su iskazali opredeljenost da ne žele granicu između Kosova i centralne Srbije.
Pantić je istakao da su Srbi sa severa Kosova dobili tražene pisane garancije u vidu zaključka Vlade Srbije kojim se ona obavezuje da će suspendovati primenu sporazuma o integrisanoj kontroli prelaza ukoliko neka od strana ne bude poštovala dogovoreno.

U šatorima na hladnoći
Srbi, koji već nekoliko dana onemogućavaju izgradnju budućeg integrisanog prelaza kod Jarinja, proveli su prethodnu noć u svojim automobilima, u šatorima i na otvorenom iako je temperature vazduha bila u minusu.
Saobraćaj na relaciji Raška - Leposavić nije obustavljan kao ni prethodnih dana ,a kontrolu vozila i putnika na prelazu Jarinje obavljaju službenici Euleksa dok se u neposrednoj blizini mogu videti vojnici nemačkog i američkog Kfora.
Na mestu gde se nalaze okupljeni kosovski Srbi, pored puta Raška-Leposavić, i tokom noći i jutra primetno je prisustvo pripadnika MUP-a Srbije.