Vesti
Društvo i ekonomija
Vlade Srbije i Vojvodine našle rešenje za Razvojnu banku Vojvodine
07.12.2012. 12:00
Izvor: Blic
Vlade Srbije i Vojvodine našle rešenje za Razvojnu banku Vojvodine
Vlade Srbije i Vojvodine su danas potpisanim sporazumom pronašle rešenje za probleme Razvojne banke Vojvodine, čime je omogućeno da svi deponenti i štediše te pokrajinske finansijske institucije budu potpuno spokojni.
Dve vlade potpisale su danas sporazum da status Razvojne banke Vojvodine (RBV) bude rešen po modelu prenosa imovine i obaveza na neku drugu banku, odnosno Razvojni fond Vojvodine, saopštila je kancelarija Vlade Srbije za odnose s medijima.
Sporazumom je predviđen prenos aktive i pasive na onu banku koja ponudi najbolje uslove za prenos, u skladu sa Zakonom o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Srbije.
- Reč je o blizu 110 miliona evra osiguranih depozita i blizu 100 miliona neosiguranih depozita, odnosno oko 80 000 deponenata - navodi se u saopštenju.
Svi deponenti i štediše Razvojne banke "mogu biti potpuno spokojni jer su njihova sredstva, do sada deponovana u ovoj finansijskoj instituciji, potpuno sigurna i obezbeđena".
Zajedničkim sporazumom planirano je i da se za iznos neosiguranih depozita, "koji nije pokriven kvalitetnom aktivom banke, u iznosu od oko 70 miliona eura, emituju petogodišnje obveznice, od kojih će AP Vojvodina emitovati 78,11 odsto, a Republika Srbija preostalih 21,89 odsto".
Ovim obveznicama moći će da se trguje na sekundarnom tržištu, navodi se u saopštenju i dodaje da "će Republika Srbija i AP Vojvodina obveznice preneti Agenciji za osiguranje depozita, u cilju njihovog daljeg prenosa na izabranu banku preuzimaoca".
Sporazumom je takođe predvidjeno osnivanje, po hitnom postupku, Razvojnog fonda Vojvodine, u kojem će učešće i upravljačka prava ostvarivati Vojvodina i Srbija u odnosu 78,11 odsto pokrajina i 21.89 odsto Republika.
Tu se radi o "identičnom odnosu u emisiji obveznica i na koji će biti prenet deo aktive - kreditni portfolio pravnih lica i stalna imovina Razvojne banke Vojvodine".
Dogovoreno je i da Vojvodina inicira donošenje zakona o Razvojnom fondu Vojvodine po hitnom postupku.
- Ovim zakonom će se osnovati i urediti položaj, način finansiranja, poslovi, upravljanje, kontrola rada, nadzor i druga pitanja od značaja za rad Razvojnog fonda AP Vojvodine - dodaje se u saopštenju.
Vlade Srbije i Vojvodine, "uz podršku Narodne Banke Srbije, odlučile su se na ovaj zajednički korak, jer je ova mera, optimalna za deponente i sve klijente banke, najjeftinija za građane, odnosno budžete Srbije i Vojvodine, a ujedno omogućava i potpunu stabilnost finansijskog tržišta".