Vesti
Društvo i ekonomija
Putin otvorio radove na gasovodu Južni tok
07.12.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Putin otvorio radove na gasovodu Južni tok
Predsednik Rusije Vladimir Putin otvorio je danas radove na izgradnji međunarodnog gasovoda "Južni tok".
Na svečanosti povodom početka radova prvo je prikazan film o "Južnom toku", a zatim je govorio predsednik Putin, preneo je RTS.
Posle Putina okupljenima se obratitio predsednik "Gasproma" Aleksej Miler i direktor "Južnog toka" Marsel Kramer.
Otvaranju radova na gasovodu prisustvuje i srpska delegacija sa ministarkom energetike Zoranom Mihajlović na čelu.
Mihajlović je rekla da je "Južni tok" znacajan za Srbiju, jer će omogućiti još jedan pravac za snabdevanje gasom, biće obezbedeno još hiljadu radnih mesta u građevinarstvu i mašinogradnji.
Na ceremoniji u ruskom gradu Anapa, povodom otvaranja radova na gasovodu se sve vreme pušta tradicionalna muzika zemalja koje ucestvuju u tom projektu, pa tako i srpsko kolo.
Izgradnja gasovoda počela je radovima na kompresorskoj stanici "Ruskaja" u Krasnodarskoj oblasti na jugu Rusije, koja će biti najveća na svetu.
U Srbiji, prema najavama zvaničnika, izgradnja tog gasovoda treba da počne oko 20. decembra.
Ukupan obim gasa koji će se transportovati "Južnim tokom" dostići će 63 milijarde kubnih metara godišnje, što je 10 odsto ukupne tražnje gasa u Evropi.
U izgradnju "Južnog toka", koji će transportovati ruski gas u Evropu po dnu Crnog mora, biće uloženo oko 15,82 milijarde dolara,
"Južni tok" je od strateškog značaja za energetsku sigurnost Evrope i planirano je da bude pušten u rad do kraja 2015.
Kapacitet gasovoda kroz našu zemlju biće oko 40 milijardi kubnih metara godišnje, a očekuje se da će u njoj, takođe, biti čvorište za snabdevanje regiona gasom, ka Republici Srpskoj, Madarskoj, Sloveniji, Austriji, a možda i dalje.
Projekat trase "Južnog toka" kroz Srbiju je najveći investicioni projekat u poslednjih šest decenija u našoj zemlji i njegova vrednost, samo za izgradnju, procenjuje se na oko dve milijarde evra.
Akcionari "Južnog toka" su ruski "Gasprom" koji ima polovinu vlasništva u zajednickom preduzeću, a drugu polovinu poseduju italijanski ENI, francuski EDF i nemacki BASF.