Vesti
Politika
Čanak ponovo predsednik LSV
09.12.2012. 14:00
Izvor: b92
Čanak ponovo predsednik LSV
Novi Sad -- Dosadašnji lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je ponovo izabran za predsednika te stranke.
Čanak je bio jedini kandidat za tu stranačku funkciju, a od ukupno 1.009 delegata na Kongresu LSV u Novom Sadu za njegov reizbor glasalo je njih 906, 79 je bilo protiv, dok su 24 glasačka listića bila nevažeća.
Za potpredsednike su izabrani Branislav Bogaroški, Aleksandar Jovanović i Đorđe Stojšić.
Na kongresu, kome je prisustvovalo 1.077 od 1.271 delegata, kao i brojni gosti iz zemlje i regiona, Bojan Kostreš je izabran za zamenika predsednika i generalnog sekretara stranke.
Predsednik LSV Nenad Čanak je izjavio da sa Vojvodinom mora da se razgovara da se ne bi pregovaralo.
"Tražimo da se sa Vojvodinom razgovara da se ne bi pregovaralo. I sve ovo više ne molimo nego zahtevamo", poručio je Čanak na devetom redovnom izbornom Kongresu stranke, koji se održava pod motom "Prvo, Vojvodina. Novi početak".
"Pošto su Vojvodini oduzeta prava, onda moramo da se borimo. Moramo da živimo za Vojvodinu, za svoja ubeđenja, za državu Srbiju. Nama ne treba druga država, već drugačija Srbija", kazao je Čanak.
On je poručio da se mora zaštititi "vojvođanska civilizacija" i njene tekovine: višejezičnost, nacionalna i verska tolerancija, vladavina prava i najoštrije kažnjavanje širenja mržnje i netrpeljivosti.
"Tražimo da Vojvodina bude obeštećena za sve za šta je oštećena, tražimo zakonodavnu, sudsku, izvršnu vlast", rekao je Ccanak.
Čanak je ocenio da svi problem danas u Vojvodini proističu iz činjenice da se Srbija nikada nije suočila sa ratnom i zločinačkom politikom iz devedesetih prošlog veka. "Pravi i konačni cilj ovde je ukidanje parlamentarizma u Srbiji, poništavanje ljudskih prava i sloboda, hapšenja, ubistva i diktatura. Ali, ako neko misli da se nećemo braniti, ljuto se vara", poručio je Ccanak.
Prema njegovim rečima, sve fašističke diktature imaju kult smrti, kult oslobađanja i razne druge kultove koji služe tome da se niko ne bi setio da pita za svoja osnovna prava.
On je rekao da je u toku falsifikovanje istorije, pa tako i priče o "oslobođenju" Novog Sada 9. novembra 1918. godine.
"Do dana današnjeg imamo tu priču o tome kako su nas oslobodili, što koriste kao izgovor za pljačku Vojvodine. Vojvodina nije nikom ništa dužna!", poručio je Čanak. Dodao je da je Vojvodina jedina istorijski definisana pokrajina koja je ušla u sastav zajedničke države sa svojom teritorijom, organima vlasti, industrijom, i bez svega toga je ostala.
"Borba protiv izmišljenog vojvođanskog separatizma je zapravo dimna bomba za prikrivanje stvarnih problema u zemlji", ocenio je Čanak.
On je izrazio čuđenje što niko iz Beograda nije uhapšen u navodnoj borbi protiv kriminala i korupcije, već je najviše hapšenja bilo u Vojvodini.
"Da li je moguće da je Vojvodina takva jedna trulež da se svi kriminalci nalaze u Vojvodini i da se svi haški begunci skrivaju u Vojvodini? Niko ne sme da takne klupko zmija u Beogradu, jer ako takne nečiji rep, nikada ne zna koja će ga glava ugristi", ocenio je Čanak.
Deveti redovni kongres Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji je ujedno i izborni kongres te stranke, počeo je uz najavu unutrašnjih promena u toj stranci.
Neposredno pre početka kongresa u Master hali novosadskog sajma, zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš rekao je novinarima da će stranka doživeti unutrašnje strukturalne promene.
On je rekao da će Liga socijaldemokrata Vojvodine u budeće biti posvećena građanima Vojvodine, poručro je Kostreš.
"Do sada smo bili stranka koja je lutala između borbe za prava građana Srbije i prava građana Vojvodine, a nakon ovog kongresa, iskljucivo ćemo se okrenuti interesima prava građana Vojvodine", rekao je Kostreš novinarima pred početak kongresa te stranke u Novom Sadu.
Upitan da li će ta najava izazvati komentare o okretanju ka separatizmu, Kostreš je kazao da ne vidi zašto bi se to desilo, jer - kako je rekao - borba za zaštitu prava građana Vojvodine nije borba protiv prava građana u bilo kom delu Srbije.
"Do sada smo bili stranka koja je lutala između borbe za prava građana Srbije i prava građana Vojvodine, a nakon ovog kongresa, isključivo ćemo se okrenuti interesima prava građana Vojvodine", rekao je Kostreš.
Upitan da li će ta najava izazvati komentare o okretanju ka separatizmu, Kostreš je kazao da ne vidi zašto bi se to desilo, jer - kako je rekao - borba za zaštitu prava građana Vojvodine nije borba protiv prava građana u bilo kom delu Srbije.
Predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać izjavio je da vladajuća elita u Srbiji mora da se suoči sa činjenicom da problem statusa Vojvodine ne sme da se odlaže i da toj pokrajini treba vratiti autonomiju.
"Ustavno pitanje položaja Vojvodine nije rešeno. Vojvodini su oduzeta sva prava, a od autonomije manje-više nema ničega. S tim će se pre ili kasnije suočiti politička elita u Srbiji. Moraju biti svesni da ih to čeka i da to mora biti rešeno", rekao je Korać u obraćanju delegatima Kongresa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Novom Sadu.
Prema njegovim rečima teško je gledati vojvodjansko siromaštvo, odnosno regiju koja je nekada bila najbogatija.
"Vojvodina zbog svojih istorijskih, kulturnih, geografsklih specifičnosti jeste jedan drugačiji region u Srbiji i to joj se mora priznati", kazao je Korać.
Potpredsednik Liberalno-demokratske partije Dušan Mijić rekao je da položaj Vojvodine mora da se reši kroz donošenje novog Ustava Srbije, u kojem će biti definisana široka autonomija te pokrajine.
Kongres je bio zakazan u 11 sati, ali je počeo tek oko 12.30, a od ukupno 1.271 delegata, prisustvuje njih 1.077. - koji bi danas trebalo da iyaberu predsednik, potpredsednike i sve organe stranke.
Jedini kandidat za predsednika je dosadašnji lider Nenad Čanak, dok je za tri potpredsednička mesta podršku odbora LSV dobilo šest kandidata.
Među gostima Kongresa LSV su Rasim Ljajić, Žarko Korać, Dragoslav Petrović, Ištvan Pastor, Sandor Egereši, Dušan Mijić, predstavnici političkih partija iz zemalja regiona, kao i članovi diplomatskog kora.