Vesti
Politika
Dačić: U martu datum, u junu pregovori
10.12.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Dačić: U martu datum, u junu pregovori
Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da bi ministri inostranih poslova Evropske unije danas trebalo da zaključe da će u martu biti doneta odluka da Srbija u junu počne pregovore o članstvu u Uniji.
"Izveštaj nikada nije bio povoljniji i Srbija nikada nije bila bliža dobijanju datuma za početak pregovora, a samim tim i članstvu u EU", izjavio je Dačić novinarima u Vladi Srbije.
On je rekao da je takvoj odluci EU doprinela i današnja primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima. "Da nije bilo tako, Srbija bi na dobijanje datuma za početak pregovora čekala do 2014. godine", ocenio je Dačić.
"Ja ne kažem da ne može drugačije, ali treba promisliti pre nego što se preduzmu bilo kakvi koraci", kazao je premijer i one "koji su govorili da se sporazumom o integrisanom uprvaljanju prelazima uspostavljaju granica" upitao: "Šta je to drugačije danas nego što je bilo juče?".
Karl Bilt, međutim, nije bio toliko optimističan kao srpski premijer, mada je pohvalio vidan napredak u pregovorima Srbije i Kosova.
Dačić je naveo da se na Jarinju i Merdaru prelaz ljudi i robe odvija bez problema i da je poštovanjem sporazuma o integranisanom upravljanju prelazima Vlada Srbije pokazala kredibilitet i sposobnost da sprovodi ranije potpisane dogovore i sporazume.
"Na Merdaru i Jarinju danas sve funkcioniše kao što smo se dogovorili s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton i Hašimom Tačićem i nema nikakvih promena režima u odnosu na postojeće stanje", kazao je premijer.
Prema Dačićevim rečima, sve to ojačava položaj Srbije u daljem procesu evropskih integracija.
On je ocenio da je Vlada Srbije uspela i da sacuva interese Srba na Kosovu i Metohiju.