Vesti
Politika
Poslanička pitanja, pa o Vojvodini
11.12.2012. 12:00
Izvor: b92
Poslanička pitanja, pa o Vojvodini
Beograd -- Skupština Srbije nastavila je danas sednicu, a na početku rada poslanici koriste vreme za postavljanje pitanja.
Posle pitanja, parlament treba da počne razmatranje oko 250 amandmana podnetih na zakonske predloge, među kojima i na Predlog zakona o javnim preduzećima, koji se delom odnosi i na medije.
Poslanici treba da razmotre i amandman na izmene Zakona o budžetskom sistemu koje je predložila Skupština Vojvodine.
Na dnevnom redu je i rasprava o amandmanima na vladine predloge ekonomskih zakona, među kojima su predlozi zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga i o zateznoj kamati.
Predloženim izmenama Vojvodina traži da se propiše da pokrajini ide sedam odsto ukupnih, a ne poreskih prihoda iz budžeta Srbije, kako je propisano poslednjom izmenom zakona u septembru.
Tokom načelne debate o tom predlogu, koja je započela 22. novembra, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor naglasio je da je predloženim budžetom za 2013. godinu, koji je parlament u međuvremenu usvojio, izvršen udar na ustavnu garanciju od sedam odsto sredstava koje iz državne kase treba da idu u pokraninsku, od čega tri sedmine treba da idu na kapitalne investicije.
Uoči te načelne rasprave, Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Skupštine Srbije nije prihvatio predlog vojvođanske skupštine, a i Vlada Srbije parlamentu je dostavila mišljenje u kome mu predlaže da ne prihvati taj predlog.
Vlada Srbije u obrazloženju je, pored ostalog, navela da ključne mere fiskalne konsolidacije na prihodnoj strani predstavljaju povećanje poreskih prihoda kroz povećanje poreskih stopa, pa na taj način ukupni transfer Vojvodini, ali i ostali deo budžeta te pokrajine, prati i ključne promene u fiskalnoj politici.
Međutim, u obrazloženju predloženih dopuna tog zakona piše da je poslednjim izmenama sužena osnovica za utvrđivanje obima budžeta Vojvodine na rashode koji se finansiraju iz poreskih prihoda, čime se, kako smatra Vojvodina, znatno smanjuje obim budžeta Pokrajine.
Sužavanje osnovice za utvrđivanje obima budžeta Vojvodine, kako je navedeno, suprotno je članu 184. Ustava Srbije.
Poslanici vladajuće većine najavili su da neće podržati predložene izmene, dok su podršku najavile opozicione DS i LDP.
Predložene izmene su prvi zakon iz pokrajinskog parlamenta koji se posle devet godina našao na dnevnom redu republičkog parlamenta.