Vesti
Politika
EU: Datum za početak pregovora do kraja juna, uz napredak
12.12.2012. 20:00
Izvor: Blic
EU: Datum za početak pregovora do kraja juna, uz napredak
Savet ministara spoljnih poslova EU večeras je odlučio da Srbiji dodeli datum za početak pregovora do kraja juna, ukoliko do tada načini napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom.
Savet će o tome raspravljati na proleće 2013. godine i ukoliko oceni da je načinjen napredak, dodeliće datum pregovora za članstvo u EU do kraja juna sledeće godine.
Savet je, istovetnu odluku doneo i kada je reč o otpočinjenju pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom.
- Savet očekuje da dve strane nastave i ubrzaju rad na unapređenju svih aspekata odnosa. Savet će, na osnovu izveštaja Evropske komisije i visoke predstavnnice EU Ketrin Ešton, u proleće 2013. godine ispitati progres na svim poljim i, ukoliko je progres načinjen, tokom sledeće predsedavanja odlučiti da otvori pregovore o članstvu - rekla je na konferenciji za novinare šefica kiparske diplomatije Erato Kazakou Markulis.
Evropski komesar za proširenje Štefan File konstatovao je, u izjavi novinarima, da je nova vlast u Beogradu bila dovoljno hrabra da preduzem odlučne korake i da konačno nema razlike između reči i dela.
"Jasan je plan za Srbiju: ako se nastavi napredak, otvaranje pregovora o pristupanju Uniji moguće je tokom sledećeg predsedavanja EU", napisao je File u svom "tvitu" sa današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova EU o proširenju Unije.
Trenutni predsedavajući u Savetu EU je Kipar (1. juli - 31. decembar 2012), a naslediće ga Irska, koja će kao prva u triu predsedavati ovim telom od 1. januara do 30. juna 2013. Evropskim savetom predsedavaju tri zemlje, koje se smenjuju na ovoj funkciji na šest meseci, u periodu od 1. jula do 30. juna sledeće godine.
File je prethodno objavio, takođe na "Tviteru", da su članice EU usvojile zaključke o proširenju u kojima se "jasno izražava volja da se održi zamah u ovoj ključnoj politici EU".
Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt izjavio je večeras da je na sastanku u Briselu postignut dogovor o "vremenskom roku" za početak pristupnih pregovora sa Srbijom. Na pitanje novinara da li to znači datum, Bilt je rekao: "Ne, to je vremenski rok"."Konačno je sve uradjeno", dodao je Bilt.
Savet ministara EU razgovarao je danas više od pet sati o davanju datuma Srbiji za početak pregovora o članstvu. Većina šefova diplomatija, prema izvorima zasedanja, bila je da se Srbiji odredi datum, čemu se najviše protivila Nemačka.
Izvori "Blica" u Briselu ranije su rekli da očekuju da konačnu odluku donese kancelarka Nemačke Angela Merkel.
- Nemačka je ostala usamljena u nastojanju da se Srbiji ne obeća da će u junu dobiti datum pregovora o članstvu u EU - preneo je izvor "Blica".
Izvestilac za Srbiju Evropskog parlamenta Jelko Kacin izvestio je večeras oko 19 sati, putem "Tvitera", da još nema saglasnosti u Briselu o određivanju datuma Srbiji.
Srbija je sa velikim očekivanjima o dobijanju uslovnog datuma početka pregovora sa EU. Podržavam odluku o datumu, ali saglasnosti još nema", napisao je Kacin.
Sastanak ministara spoljnih poslova EU na temu proširenja EU počeo je nešto posle 16 sati u Evropskom savetu u Briselu.
Karl Bilt je ranije izvestio putem "Tvitera" izvestio da je bila pauza u diskusiji u prestonici EU, navodeći da se "traže novi načini da se pomerimo u temi o proširenju".
Španija insistira da se datum svakako pomene u zaključku o Srbiji i najavila je da neće glasati o zaključku ukoliko toga nema. Španija i ostalih četiri članica EU koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova žele da se iz zaključaka zasedanja ukloni sve što bi moglo ukazivati na prihvatanje "državnosti", odnosno priznavanje nezavisnosti Kosova.
Francuski ministar za evropska pitanja Bernar Kaznev novinarima je rekao da Pariz smatra da Srbiji "treba otvoriti dalju evropsku perspektivu", imajući u vidu napredak u reformama i posebno rezultate u dijalogu s Prištinom.
Bugarski ministar spoljnih poslova Nikolaj Mladenov izjavio je da se u Makedoniji vodi "antibugarska kampanja" i diskriminišu makedonski državljani koji se osećaju Bugarima. Grčka traži da vlasti u Skoplju prihvate nagodbu s Atinom u sporu oko imena Makedonije.
U Briselu se već drugi dan vodi diplomatska borba, gde ministri spoljnih poslova razmatraju pitanje proširenja za zemlje zapadnog Balkana. Pored Srbije, razmatraju se perspektive i za Makedoniju i Kosovo.
Odluka je odložena za danas jer su neke države - Nemačka, Holandija i Velika Britanija - smatrale da treba sačekati i videti hoće li Beograd do kraja ispuniti sve uslove i srediti odnose s Prištinom, dok je većina članica - posebno Austrija, Italija i Kipar - smatrale da Srbija zaslužuje nagradu za napredak.
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton najavila je juče da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen u januaru 2013. i da očekuje dalji napredak u pregovorima.