Vesti
Politika
Beograd: Počela rasprava o budžetu
14.12.2012. 12:00
Izvor: b92
Beograd: Počela rasprava o budžetu
Beograd -- Skupština Grada Beograda započela raspravu o predlogu budžeta za 2013. godinu, kojim se predviđa da gradski budžet bude za oko pet odsto manji nego ove godine.
Predsednik beogradskog parlamenta Aleksandar Antić izjavio je da će se, iako će budžet Beograda biti za oko pet odsto manji nego ove godine, nastaviti sa investicijama i neće odustati ni od jednog vida socijalnih davanja.
"Zbog novih propisa, izmena u sistemu naplate, ali i zbog ukidanja pojedinih taksi, predlogom Odluke o budžetu Beograda za 2013. godinu planirano je da on bude za oko pet procenata manji nego ove godine. Pred nama je teška godina, ali je neophodno da se nastavi sa investicijama, uz dostignuti nivo socijalnih davanja", rekao je juče Antić, a saopšteno je iz Gradske uprave.
On je dodao da će morati da se štedi na svakom koraku, ali da će ipak biti završena petlja "Radnička" i, kako se nada, rekonstrukciji Ulice Vojvode Stepe.
Predsednik Skupštine Grada podvukao je da se neće odustati ni od jednog vida socijalnih davanja, da ostaje pomoć penzionerima uz mogućnost da ona bude i unapređena, pomoć trudnicama, porodiljama, dečjim ustanovama i subvencije javnom prevozu.
"Nastavak razvoja Beograda, koji će biti definisan obimom raspoloživih sredstava i zadržavanje socijalnih davanja, ali sve to sa smanjenim budžetom, iziskivaće program mera štednje", naglasio je Antić.
On je najavio i izmenu Odluke o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta, kojom će se otvoriti mogućnost da u narednoj godini Grad daje podsticajne mere u vezi sa formiranjem industrijskih zona, što će omogućiti otvaranje novih radnih mesta.
Na dnevnom redu šeste sednice Skupštine grada naći će se i dopune Odluke o finansiranju programa, projekata i investicionih aktivnosti korisnika sredstava budžeta Grada za 2013, 2014. i 2015. godinu.
Odbornici će razmatrati i predloge odluka o lokalnim komunalnim taksama i administrativnim taksama za teritoriju Grada, kao i Predlog odluke o boravišnoj taksi.
Pred odbornicima će se naći i Predlog odluke o visini stope poreza na imovinu, o izmeni Odluke o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta, kao i Odluke o posebnoj naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine.
Odbornici će razmatrati i predloge odluka o izradi planova detaljne regulacije za potez duž ulica Zemunska - Tošin bunar na Novom Beogradu i dela privredne zone u Vrčinu u opštini Grocka.
Na sednici će biti razmatran i Predlog rešenja o obrazovanju Gradskog štaba za vanredne situacije na teritoriji grada Beograda.