Vesti
Politika
Dačić: Ove nedelje sa opozicijom o Kosovu
17.12.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Dačić: Ove nedelje sa opozicijom o Kosovu
Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić najavio je da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić ove nedelje upoznati šefove opozicionih poslaničkih grupa sa situacijom na Kosovu i Metohiji i planom državnog rukovodstva kako da se reši taj problem.
Nakon sastanka sa premijerom Cceške Petrom Nečasom, Dačić je novinarima rekao da će se u procesu izrade Platforme za Kosovo I Metohiju razgovarati i sa Srbima iz Pokrajine i da će saslušati sva relevantna mišljenja.
Dačić je rekao da je na sinoćnom sastanku državnog vrha i vladajuće koalicije analizirano stanje na administrativnim prelazima, odnosno sprovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima sa Kosovom, posebno naplata carine i poštovanje dokumenata izdatih u Srbiji.
Premijer je dodao da je danas u Briselu sastanak radne grupe o primeni sporazuma na kojem će biti reči i o otklanjanju problema vezanih za naplatu carine, odnosno odlaganju do 10. januara kada će se o tome nastaviti razgovori.
Dačić je dodao da se na sastanku vladajuće koalicije raspravljalo i o nastavku evropskih integracija, o ekonomskoj situaciji, a da je o svim pitanjima, te i o neophodnosti nastavka borbe protiv korupcije, postignuta puna saglasnost predstavnika državnog rukovodstva, odnosno čelnih ljudi SNS i SPS, stranaka stožera vlasti.
"Razgovarali smo o daljim potezima Vlade, imajući u vidu da je potrebno da Vlada ima snage i kapaciteta da ostvari ono što su naši zadaci i ciljevi u narednom periodu... Evropske integracije i Kosovo i Metohija su veoma delikatna pitanja. Naša platforma ne može da bude takva da dođemo u situaciju da posle toga ne možemo ni napred ni natrag. Veoma je delikatna situacija u kojoj se nalaze i država I narod", rekao je Dačić.
Govoreći o nastavku evropske integracije Srbije, Dačić je naveo da je od ključne važnosti da se naprave pozitivni koraci u narednih šest meseci, jer bi u suprotnom zbog nekih procesa u Evropi, a pre svega izbora u Nemačkoj, to pitanje moglo da bude odloženo do 2014. godine.
Dačić je dodao da je Srbija zahvalna Češkoj za podršku u procesu evro-integracije.
Dačić je rekao da Srbija smatra da je Češka njen značajan ekonomski partner jer je sa spoljnotrgovinskom razmenom od pola milijarde između dve zemlje na 15. mestu u svetu na listi partnera, odnosno na desetom kada su u pitanju zemlje Evropske unije.
Premijer je rekao da mu je češki premijer rekao da su investitori iz njegove zemlje zainteresovani za saradnju u oblasti poljoprivrede, energetike, odnosno izgradnju termoelektrane kod Sjenice I infrastrukture, odnosno za elektrifikaciju dela pruge od Niša do Dimitrovgrada.