Vesti
Politika
Dačić: Za jaku državu potrebni su jaka vojska i policija
18.12.2012. 20:00
Izvor: Blic
Dačić: Za jaku državu potrebni su jaka vojska i policija
Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić čestitao je danas pripadnicima Specijalne antiterorističke jedinice Dan jedinice uz poruku da će Srbiju ponovo poštovati i ceniti kada ona ponovo bude jaka, za šta je potrebna jaka vojska i policija.
Dačić je na svečanosti povodom 34 godine od osnivanja SAJ-a izjavio da je želja Vlade Srbije da više nikada ne bude sukoba i da gradjani Srbije žive u miru i prosperitetu, bezbedno i sigurno.
"Zato mi danas, koji vodimo državu, moramo da budemo svesni svoje odgovornosti i da učinimo sve što je najbolje za naš narod i državu ma koliko to teško i bolno bilo da se ne bi ponovile tragedije iz prošlosti ", rekao je Dačić.
Premijer je naveo da je Srbija u prošlosti doživela niz nepravilnih odluka ali da je to realnost i poručio pripadnicima SAJ-a da vojska i policija ne mogu da snose odgovornost "čak iako je državno rukovodstvo donosilo pogrešne odluke".
"Zato nema razloga da se stidite već treba da se ponosite jer ste bili u prvim redovima u odbrani svoje zemlje. Država ima obavezu da oda priznanje i čuva večno sećanje na žrtve koje su pale", rekao je Dačić.
Premijer Srbije je podsetio da je SAJ formirana 1978. godine "kada je svet imao problem sa terorizmom".
"SAJ je svojim delovanjem potvrdio da Srbija ima čime da se poredi sa ostalim zemljama u ovoj oblasti. Svesni smo da i dalje prete opasnost i izazovi zbog čega je neophodno da postoje jedinice poput SAJ-a koje su maksimalno spremne da se suprostave opasnostima, pre svega terorizmu i organizovanom kriminalu", rekao je Dačić.
Premijer je u Batajnici položio venac na spomenik poginulim pripadnicima te jedinice nakon čega su uručene plakete onima koji su doprineli radu te jedinice kao i pripadnicima SAJ-a koji su se istakli vršeći svoju dužnost.
Svečanosti su prisustvovali visoki zvaničnici policije, predstavnici diplomatskog kora, princeza Jelisaveta Karadjordjević i brojne zvanice.