Vesti
Politika
Država radi na smanjenju broja azilanata
19.12.2012. 20:00
Izvor: RTS
Država radi na smanjenju broja azilanata
Srbija čini sve da smanji broj migranata i lažnih azilanata koji idu u Zapadnu Evropu, rekao Ivica Dačić na otvaranju zajedničkog Kontakt centra srpske i bugarske policije i carine u Kalotini.
Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je, povodom treće godišnjice vizne liberalizacije, da Srbija radi sve da smanji broj migranata i lažnih azilanata koji idu u zapadnu Evropu.
Dačić je, na otvaranju zajedničkog Kontakt centra srpske i bugarske policije i carine u Kalotini na granici sa Bugarskom, rekao da je Srbiji važno da ne dođe do narušavanja vizne liberalizacije.
"Mi činimo sve što možemo da smanjimo broj migranata i lažnih azilanata koji idu u Zapadnu Evropu", istakao je Dačić ističući da je Kontakt cenatar od velikog značaja za Srbiju u obavljanju tog posla.
Srbija ja na današnji dan, pre tačno tri godine, dospela na "belu šengensku listu" i građani Srbije, kao i Makedonije i Crne Gore, od tada putuju bez viza u zemlje EU, potpisnice Šengenskog sporazuma.
Zbog pitanja lažnih azilanata, šest zemalja EU i potpisnica Šengenskog sporazuma - Nemačka, Francuska, Belgija, Luksemburg, Holandija i Švedska - zatražile su u oktobru da se, u slučaju zloupotrebe, ukine bezvizni režim zemljama zapadnog Balkana.
Predstavnici Evropskog saveta, Komisije i Parlamenta nisu uspeli da se dogovore oko mehanizma za suspenziju bezviznog režima.

Korak dalje na evropskom putu
Ispred Centra u kome će zajednički u borbi protiv prekograničnog kriminala raditi srpski i bugarski policajci i carinici, Dačić i bugarski ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov presekli su vrpcu naglašavajući da je otvaranje centra još jedan korak dalje na evropskom putu Srbije i cilju da između dve države u budućnosti ne bude granica.
Oni su istakli da su Srbija i Bugarska dve prijateljske zemlje koje treba da podržavaju jedna drugu i da zajednički rade u svim oblastima.
Dačić je poručio da je cilj njegovog premijerskog rada da se izgradi jaka veza Srbije i Bugarske koja je od velikog značaja za stabilnost i napredak celog regiona.
"Naši narodi su isti po istoriji, kulturi i mentalitetu i zato otvaranje ovog centra tumačim kao korak dalje u jačanju naših zvezda", dodao je Dačić.
Premijer je istakao da je Centar namenjen zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i drugih vrsta prekograničnog kriminala i da je on pokazatelj kako dve policije i države zajednički mogu uspešno da rade.
Dačić je dodao i da što pre treba završiti saobraćajne i železničke koridore prema Bugarskoj i da se uradi sve što bi dodatno zbližilo dva "prijateljska naroda".