Vesti
Politika
Nikolić i Srbi sa KiM o platformi
21.12.2012. 12:00
Izvor: b92
Nikolić i Srbi sa KiM o platformi
Beograd -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovaraće danas sa predstavnicima kosovskih Srba o platformi za Kosovo i Metohiju.
Razgovori će početi u 14 sati u zgradi Predsedništva Srbije.
U saopštenju iz Nikolićevog kabineta nije navedeno ko će razgovarati sa predsednikom, ali je za agenciju Beta u Predsedništvu rečeno da će biti oko 30 ljudi.
Predsednik Srbije je juče sa opozicionim liderima razgovarao o platformi za Kosovo.
U platformi, Beograd zahteva visok stepen teritorijalne i političke autonomije za srpske opštine, po ugledu, kako se navodi, na slučaj Katalonije, kao i da se ta autonomija garantuje najvišim zakonskim aktima pokrajine i da iza nje stoje zvaničnici međunarodne zajednice koji učestvuju u pregovorima. Šta još piše u tekstu platforme pročitajte ovde.
U autonomnoj oblasti bi, pored opština na severu Kosova, trebalo bi da budu opštine kao Gračanice, Štrpce i druge. U platformi, koja ima oznaku non pejper dokumenta (non paper) se zahteva i da male enklave, poput sela, imaju status opština i da dobiju specijalni status.
Srbi sa Kosova o platformi
Predsednici pojedinih srpskih opština sa Kosova i Metohije izjavili su juče da očekuju da platforma za pokrajinu, koju će im predstaviti predsednik Srbije Tomislav Nikolić, na pravi način tretira državne i njihove interese.
Predsednik opštine Peć sa privremenim sedištem u Goraždevcu Miloš Dimitrijević izjavio je da je interes Srba da ostanu na Kosovu i Metohiji, te da zato očekuju da platforma na pravi način sagleda položaj Srba u Metohiji ali i u ostalim delovima pokrajine.
"Verujem da je ona tako i napisana", izjavio je Dimitrijević Tanjugu, dok se predsednik opštine Obilić Goran Dančetović nada da će platforma svakako garantovati opstanak Srbima u pokrajini.
Dančetović je u izjavi Tanjugu rekao da je dobio poziv za sastanak kod predsednika Nikolića, i da očekuje da vidi na koji način će platforma tretirati položaj Srba koji žive južno od Ibra i kakav će tretman imati srpske institucije u tom delu Kosova.
"Opstanak srpskih institucija na Kosovu i Metohiji u mnogome zavisi i opstanak srpske zajednice koja živi u pokrajini", naglasio je Dančetović.
Predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović smatra da je trebalo da kosovski Srbi budu od početka uključeni u izradu platforme.
"Oni najbolje razumeju probleme, a ovako Srbi s Kosova dovedeni su pred svršen čin i bojim se da će kao i prethodne rezolucije i deklaracije i platforma ostati 'mrtvo slovo na papiru', rekao je Mihajlović.