Vesti
Politika
Vlada će ignorisati Nikolićevu platformu
25.12.2012. 12:00
Izvor: Blic
Vlada će ignorisati Nikolićevu platformu
Vlada Srbije će i dalje insistirati na direktnim pregovorima o rešavanju problema na Kosovu, dok će platforma koju je predložio predsednik Srbije Tomislav Nikolić biti pretočena u neke opštije principe koji bi mogli da prođu u Skupštini Srbije, ili se uopšte neće naći pred poslanicima, jer u Nemanjinoj 11 veruju da je započeti dijalog o konkretnim pitanjima daleko realniji pristup.
Izmenjen tekst platforme mogao bi se naći u parlamentu samo kao vid kompromisa u vladajućoj koaliciji kako se ne bi stvarao sukob s predsednikom Srbije, za čiji plan je ocenjeno da je više pisan za unutarpolitičku upotrebu nego kao osnova za politički deo pregovora, koji su najavljeni za početak 2013. godine.
Naši izvori bliski vladajućoj koaliciji navode da je Nikolić vodeći više računa o svojoj političkoj poziciji nego o problemu na stolu, ovim planom pokušao da se distancira od Vlade koja vodi pregovore u konkretnim oblastima.
- Predsednik Srbije želi sebe da predstavi kao nekog ko brani Kosovo. Za njega je idealna situacija da platforma bude odbijena i da onda ceo vruć krompir pregovora o Kosovu ostane u rukama premijera Ivice Dačića - navodi naš sagovornik.

Šta je sporno
Kako je „Blic” već pisao, za EU i SAD je neprihvatljiva rečenica „ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori” jer se njome poništava sve dosad dogovoreno tokom razgovora premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija, a uz posredovanje Ketrin Ešton. Problematični su i delovi teksta koji predviđaju da bi vojske Srbije i Albanije uz snage EU bile garant mira na Kosovu, što bi praktično značilo ukidanje vojske Kosova.
U Nemanjinoj 11 postoji podrška za ono što radi Dačić i sada se traži način da vladajuća koalicija proba da umanji nezadovoljstvo koje postoji kod predstavnika Eu i SAD isticanjem u prvi plan pregovora Beograda i Prištine koji bi trebalo da budu nastavljeni u januaru.
U Vladi, međutim, nemaju drugo rešenje koje bi poslužilo kao osnov za početak političkog dijaloga o severu Kosova. Zbog toga se i pojavljuju najave da će se pred poslanicima naći samo opšti principi, ali i izjava Dačića da „platforma nije Sveto pismo”.
U vladajućoj koaliciji zameraju Nikoliću da je plan pravio više kao alibi da on nije dao Kosovo, a da je Vladi važniji datum početka pregovora sa EU. Otuda i sve otvorenije kritike da je plan nerealan. Potpredsednik SPS Branko Ružić istakao je da je stav SPS da bi „predlozi u platformi trebalo da budu realni i bliži onome što je konačni epilog pregovora”.
Čak je i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić za skupštinskom govornicom poručio da „bez EU Srbija ne bi preživela”. On je proteklih dana pokušavao da pronađe kompromis između Nikolićevog plana i poteza koje vuče Vlada.
Kako saznajemo, posle razgovora održanih pre nedelju dana u vili „Bokeljka”, državni vrh se još jednom sastao sa predsednikom Srbije u Predsedništvu Srbije kako bi probao da nađe rešenje.
Vlada sada pokušava da ubedi Nikolića da se tekst izmeni u meri kojoj bi bio prihvatljiv Briselu, Vašingtonu i Berlinu, jer se ,u suprotnom, mogu očekivati teškoće kada je reč o dobijanju datuma početka pregovora o članstvu u EU.