Vesti
Politika
Srbi sa Kosova podržali platformu
25.12.2012. 20:00
Izvor: Press
Srbi sa Kosova podržali platformu
Predstavnici kosovskih Srba podržali su danas platformu o Kosovu i Metohiji, ocenjujući da je taj dokument važan jer tretira interese svih Srba u pokrajini i predlaže rešenja.
Kosovski Srbi su na sastanku u Kosovskoj Mitrovici izrazili očekivanje da će u Srbiji biti postignuta najveća moguća političku saglasnost u vezi sa ovim dokumentom i zatražili da platformu o Kosovu kao obavezujući dokument u što kraćem roku usvoji Narodna skupština Srbije.
Srbi sa Kosova posebno su podržali stav da Vlada Srbije, u cilju zaštite nacionalnih interesa, više ne postiže parcijalne dogovore sa privremenim kosovskim institucijama u okviru tehničkog dijaloga.
To, kako smatraju, vodi promeni stanja na terenu u korist privremenih institucija samouprave u Prištini, slabljenju pregovaračke pozicije Srbije u dijalogu na visokom novou i potencijalnoj destabilizaciji bezbednosnih prilika.
Prema oceni kosovskih Srba, u platformi je potrebno još jasnije istaći da je Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi deo Srbije kao što je to jasno definisano Ustavom i Rezolucijom 1244 SB UN.
Srbi su u zaključcima sa zajedničke sednice istakli da smatraju izuzetno važnim to što politički predlog platforme tretira interese i predlaže rešenja za sve Srbe na Kosovu i Metohiji.
Oni su zatražili da platforma sadrži posebno poglavlje koje će regulisati obavezu međunarodne zajednice da omogući bezbednost i materijalne uslove za održivi povratak 250.000 prognanih i interno raseljenih.
U zaključcima se dodaje da je važno što platforma tretira i pitanje uzurpirane ili uništene imovine Srba i Republike Srbije u pokrajini, najširu zaštitu SPC i njene imovine i druga važna pitanja.
Srbi smatraju da svaka eventualna promena predložene platforme treba da bude usaglašena sa njima, uz naglasak da podržavaju stav da osnovni princip pregovora budu razgovori u paketu, tj. da ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno.
Sednici, koja je trajala skoro četiri sata, pored predstavnika srpskih opština sa Kosova i Metohije prisustvovali su i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, SPC, kao i predstavnici porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova.
Sednica je održana nakon sastanka predstavnika Srba sa Kosova i predsednika Nikolića u petak, u Beogradu.
Predsednik Srbije poručio je, posle sastanka s predstavnicima svih 28 kosovsko-metohijskih opština, da je uslov opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji jedinstvo svih Srba o ključnim principima koji su predstavljeni u Platformi i pozvao ih da donesu zaključke o platformi i eventualne sugestije.