Vesti
Politika
Dačić i Tači 17.1. poslednji put?
26.12.2012. 12:00
Izvor: b92
Dačić i Tači 17.1. poslednji put?
Beograd/Priština -- Analitičar Fatmir Šeholi kaže da će Tači 17. januara najverovatnije poslednji put pregovarati sa Dačićem, jer će njegovo mesto 5. februara zauzeti Haradinaj.
Politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi kaže za Danas da će Tači 17. januara najverovatnije poslednji put kao premijer pregovarati s Dačićem u Briselu, jer bi do 5. februara na čelo Vlade Kosova trebalo da dođe Ramuš Haradinaj.
"Prema planiranoj dinamici prekomponovanja vlade, čemu teže i albanske partije i međunarodna zajednica, najkasnije do kraja januara trebalo da se završi izborna skupština u Demokratskoj partiji Kosova, na kojoj bi Tači trebalo da potvrdi mandat predsednika stranke. Odmah potom sledi prekomponovanje vlade. Haradinaj dolazi na mesto premijera, a Tači će u Skupštini biti izabran za predsednika Kosova. Ukoliko Tači ne bude izabran, ići će se na opšte kosovske izbore u maju ili u septembru 2013," obrazlaže Šeholi.
Šeholi ističe da u Haradajevoj vladi neće biti samo jedna srpska stranka - SLS, nego i Jedinstvena srpska lista. Kako Danas nezvanično saznaje, Haradinaj je već imao odvojene susrete s predstavnicima JSL i SPC na KiM.
Politički analitičar Dušan Janjić, ipak, smatra realnom diplomatsku kombinatoriku po kojoj bi Prištinu već sredinom januara na briselskim pregovorima mogao da predstavlja Haradinaj. Janjić potvrđuje da je promena na čelu kosovske vlade bila planirana za februar, ali tvrdi da je ponašanje Beograda poslednjih nedelja ubedilo čak i SAD i Nemačku, kao najveće skeptike prema političkoj rokadi u Prištini, da je vreme da Haradinaj dođe na mesto premijera, a da Tači dobije potrebnu većinu u parlamentu za izbor za prvog čoveka Kosova.
"Nikolićeva platforma za KiM otklonila je problem kako obezbediti prisustvo dve trećina poslanika u kosovskom parlamentu, neophodnu da bi Tači bio izabran za predsednika Kosova, jer su čak i poslanici Samoopredeljenja spremni da dođu. Ako se rekonstrukcija vlasti u Prištini ne završi do 17. januara, taj Dačićev i Tačijev sastanak neće biti preterano radan, jer će više biti posvećen uvođenju novog prištinskog pregovarača u proces," objašnjava za Danas Dušan Janjić.
U Beogradu juče nije bilo moguće potvrditi spekulacije koje kruže Prištinom da je Ramuš Haradinaj želeo da se gostuje na RTS što je, navodno, stopirano iz Predsedništva Srbije.
Iz prištinskih izvora stižu i nezvanični signali da se radi na pripremi Nikolićevog susreta s predsednicom Kosova Atifetom Jahjagom do koga bi, navodno, trebalo da dođe pre promena u kosovskoj vladi.
U diplomatskim krugovima tvrdi se da Jahjaga, koja je više puta odbila zahtev kosovske opozicije da ode s mesta predsednika, neće praviti problem u najavljenoj „rokadi“, zato što je, kako se priča, s Tačijem postigla džentlmenski dogovor da dobije visoko mesto u kosovskoj diplomatiji.