Vesti
Politika
Da li ćemo na birališta u 2013: Svi spremni za izbore kojih nema
28.12.2012. 12:00
Izvor: Blic
Da li ćemo na birališta u 2013: Svi spremni za izbore kojih nema
Vanredni parlamentarni izbori u 2013. svakodnevno se pominju u javnosti. Povod su često oprečne izjave ljudi iz najvišeg političkog vrha i navodna neslaganja u vladajućoj koaliciji kada je reč o najznačajnijim državnim pitanjima.
Poslednja je strasti uzburkala platforma za Kosovo. Iako su nas svi u državnom vrhu uveravali da su na tom dokumentu zajednički radili, nakon pojavljivanja platforme oglasio se premijer Ivica Dačić s tvrdnjom “da platforma nije Sveto pismo”. Kao još jedna prepreka o koju bi Vlada mogla da se saplete, pominje se borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, jer navodno Aleksandar Vučić neće moći da ide do kraja ako ne udari na ljude iz najbližeg okruženja Dačića i Mlađana Dinkića.
Zvanično, gotovo svi na vlasti kažu da vanredni izbori nisu potrebni. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je juče da, bez “velike nestabilnosti u zemlji”, ne bi trebalo organizovati izbore, već se koncentrisati na opšti oporavak države.
- Zašto bismo išli na izbore - da se napravi novi odnos u vladajućoj koaliciji? Čemu to? Ako se razumeju i hoće da rade, kakve veze ima koliko ko ima ministara - rekao je Nikolić.
On je dodao da onaj ko smatra da na izborima može da osvoji više glasova, mora da razmišlja i o tome šta bi se dešavalo u državi dok traje izborni proces. Potpredsednik Vlade i lider SDPS Rasim Ljajić izjavio je juče Tanjugu da ne isključuje mogućnost vanrednih izbora sledeće godine jer ga “iskustvo uči da su u Srbiji izbori uvek mogući”. Ipak, kako je naveo, u Vladi i među članovima koalicije o tome nije razgovarano. Iako svi negiraju da je bilo reči o izborima, ne propuštaju da kažu da su za njih spremni u svakom trenutku.
Prema poslednjim istraživanjima “Stratedžik marketinga”, izbori bi u ovom trenutku išli na ruku naprednjacima i socijalistima, dok Ujedinjeni regioni Srbije i Liberalno demokratska partija ne bi prešli cenzus. I DS je značajno opao rejting, dok je DSS na istom u odnosu na majske izbore.
- Nemam saznanja da će biti vanrednih izbora. Pred nama je period važnih odluka i zato je značajno očuvati stabilnost, politički kontinuitet i konsenzus oko suštinskih pitanja. U ovom trenutku izbori nisu interes građana - kaže za “Blic” socijalista Đorđe Milićević.
U URS imaju odgovor na istraživanja u kojima se ne kotiraju dobro.
- Mnoge agencije su pokazale kompetentnost prognozirajući da će Boris Tadić pobediti na prethodnim izborima, pa se to nije dogodilo - kaže Marko Selaković, portparol URS.
Vanredni izbori bili bi prilika i da Nova stranka nekadašnjeg premijera Srbije i bivšeg funkcionera DS Zorana Živkovića testira svoje domete.
- U vladajućoj koaliciji, kao i u prethodnoj vladi, lični interesi su važniji od državnih i nacionalnih, pa je moguće sve očekivati. Nova stranka će već u aprilu biti spremna za ulazak u izborni ciklus ako do toga dođe - ističe Živković za „Blic“.

Ne može se glasati svakih pola godine
Đorđe Vuković iz Cesida kaže za “Blic” da je od izbora prošlo tek šest meseci i da se u ozbiljnim državama oni ne ponavljaju na pola godine. „Ne možeš ići na izbore svaki put kada misliš da ti je skočila popularnost i da ćeš osvojiti više glasova“, kaže Vuković. On navodi da to što je Dragan Đilas, lider DS najavio izbore za mart znači da želi da motiviše stranačku infrastrukturu, kao i da su to Nikolić i Vučić radili u prethodne četiri godine na svaka dva meseca.