Vesti
Politika
Koštunica: Definisati novu politiku zaštite nacionalnih interesa
02.01.2013. 20:00
Izvor: Blic
Koštunica: Definisati novu politiku zaštite nacionalnih interesa
Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica izjavio je da je, porazom vlade Mirka Cvetkovića na prošlogodišnjim izborima, poražena politika da EU nema alternativu, i da je u 2013. godini potrebno definisati novu politiku u skladu sa državnim i nacionalnim interesima Srbije.
Koštunica je u izjavi Tanjugu ocenio da bi, da je prošla vlada ostala na vlasti, bila nastavljena politika Demokratske stranke: to znači da bi po diktatu Brisela postepeno bili ispunjavani svi zahtevi kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine i da bi Kosovo klizilo u faktičku nezavisnost.
"To je zaustavljeno, i oseća se promena u javnosti. Tu dogmu da EU nema alternativu više niko ne pominje i to je vrlo značajno, jer je taj pogubni tok zaustavljen", rekao je Koštunica.
Prema njegovim rečima, Srbija mora krenuti novim pravcem tako što će se iščupati iz inferiornog položaja u kojem se nalazila u procesu evrointegracija i tako što će prestati da bude satelit EU.
"Moramo se okrenuti svojim snagama i razvijati državotvornu politiku. U osnovi državotvorne politike, bar kada je reč o EU i političkim i vojnim savezima, jeste jasno definisanje toga da Srbija treba da bude politički neutralna i da ne treba da bude članica EU niti ijednog drugog saveza, i da treba da saradjuje sa svim državama u skladu sa svojim interesima, a ne na svoju štetu", objasnio je Koštunica.
Potrebno je takodje u narednim mesecima, istakao je on, još jednom definisati i potvrditi politiku vojne neutralnosti, odnosno nepristupanja NATO-u.
"Ako ne dodje do formulisanja nove politike, ako se na jedan ili drugi način po inerciji nastave evrointegracije, onda će se samim tim nastaviti i urušavanje Srbije, jer evropske integracije vode dezintegraciji Srbije, njenom slabljenju, dovode u pitanje Srbiju ne samo u teritorijalnom, već i u ekonomskom, identiteskom i svakom drugom smislu", smatra Koštunica.
Sumirajući prošlogodišnje političke impresije, Koštunica je rekao da izuzetno jak utisak, pored izbora i političkih promena u zemlji, izaziva kriza kroz koju prolazi EU, koja će, uveren je, dovesti do hladjenja najvećih pobornika evrointegracija u Srbiji, a onda i do potpunog odbacivanja te ideologije.
"To je započelo i siguran sam da će u budućnosti biti sve više onih koji će govoriti o EU na potpuno drugačiji način, zaboravljajući šta su govorili koliko do juče. To je na neki način sudbina sa još jednom ideologijom koja je doživela neslavan kraj, a to je komunizam. I komunizma su se odrekli njegovi glavni nosioci, zastupajući preko noći jedno drugačije stanovište", rekao je Koštunica.
Prema njegovim rečima, EU je malaksala i pokazalo se da je tigar od papira, što potvrdjuju i njeni zvaničnici medju kojima je sve više evroskeptika.