Vesti
Politika
Pajević: U pregovorima o članstvu u EU nema mesta za obećanja
03.01.2013. 12:00
Izvor: Blic
Pajević: U pregovorima o članstvu u EU nema mesta za obećanja
U pristupnim pregovorima sa EU, kada budu otvoreni, neće biti mesta za "svečana obećanja" već će biti važna kvalitetna primena zakona, rekli su zvaničnici i stručnjaci za evropske integracije u Srbiji.
- Pregovori o članstvu u EU podrazumevaju uskladjivanje pravnog i institucionalnog sistema i procedura sa onima u Uniji i tu "nema mnogo šta da se pregovara - rekao je direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević za portal EurAktiv.
Pajević je podsetio da je u planu da se do februara usvoji nacionalni program usvajanja evropskih propisa koji će se odnositi na naredne četiri godine, kao i da su oblasti o kojima se pregovara svrstane u 35 poglavlja.
- Dosta vremena treba da se sve to (oblasti i poglavlja) nabroji, a naravno da će nam biti potrebno dosta vremena da se u svemu tome uskladimo sa evropskim normama i praksom. S jedne strane je možda lakše usvojiti neki zakon ili podzakonski akt a nešto teže primeniti i trajno primenjivati na dobar načina, ali to je posao koji je pred nama - rekao je Pajević.

Delević: Donoešnje i primena zakona suština evrointegracija
Predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije i bivša direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević je ukazala da kada se pregovori otvore, u središte dolazi celokupan proces donošenja zakona i njihova primena.
- Mislim da kada se pregovori otvore čitav zakonodavni proces ... zatim, kako se primenjuje usvojeni zakon, da li je u odgovarajućem roku praćen podzakonskim aktom, sve to postaje suština procesa evropskih integracija. Zato kažem da je otvaranje pregovora trenutak kada reforme postaju ključni prioritet - rekla je Milica Delević za EurAktiv.
Savetnica ministra za spoljnu i unutrašnju trgovinu Tanja Miščević je ocenila da će manjkavost u primeni zakona jako puno uticati, "jer novi model pregovaranja u EU podrazumeva merila za otvaranje i zatvaranje poglavlja u pregovorima".

Miščević: Samo postojanje zakona nije dovoljno
- Ta merila nisu ,svečano obećavamo da će zakon biti donet te i te odine" već 'zakon je donet i počeo je da se primenjuje'. To je moderna praksa pregovaranja. Mi smo sada u jednoj višoj fazi odnosa sa EU i samo postojanje zakona i hramonizacije više nije dovoljno za ocenu uspešnosti u tom procesu - ukazala je ona.
Miščevićeva je ocenila da pregovori, pošto bude odobreno njihovo otvaranje, mogu tehnički početi vrlo brzo pošto počinju analitičkim pregledom stanja, a ne "sedanjem za pregovarački sto".
- Ja pretpostavljam da će biti potrebno i Komisiji i administraciji u Srbiji neko vreme iza toga (odluke), ali ja ne pričam o mesecima, pričam o danima, možda nedeljama od momenta odluke o otvaranju pregovora do samog otvaranja", rekla je ona.