Vesti
Društvo i ekonomija
Povećan broj davalaca krvi u 2012. godini
03.01.2013. 20:00
Izvor: RTS
Povećan broj davalaca krvi u 2012. godini
Broj davalaca krvi povećan u 2012. godini, prikupljeno 62.000 jedinica krvi, što je za hiljadu i po jedinica više nego 2011. godine. Prioriteti Instituta za transfuziju krvi jesu širenje registara davalaca koštane srži i trombocita, i početak prikupljanja matičnih ćelija.
U godini za nama, u Srbiji je povećan broj davalaca krvi i prikupljeno je 62.000 jedinica krvi, što je za hiljadu i po jedinica više nego 2011. godine. U Institutu za transfuziju krvi kažu da su prioriteti za ovu godinu širenje registara davalaca koštane srži i trombocita, ali i početak prikupljanja matičnih ćelija.
Gostujući u Dnevniku, direktorka Instituta za transfuziju Snežana Jovanović Srzentić rekla je da je prošla godina bila dobra godina i dodala da su ekipe za transfuziju sve vreme novogodišnjih praznika radili, a isto je planirano i za božićne praznike.
Nedavno otvoreni punkt u Urgentnom centru bila je želja osnivača Urgentnog centra koja je ispunjena posle 25 godina, a cilj je bio da postoji kontinuirani punkt za davanje krvi za sve zaposlene kojih je osam hiljada, i za svu rodbinu onih koji su zbrinuti i koji su podstaknuti idejom da postanu i ostanu davaci krvi, navela je direktorka Instituta.
Snežana Jovanović Srzentić kaže da se svest o davalaštvu krvi menja i da je veliki odziv kod mladih ljudi, što pokazuje da je svest kod sredljoškolaca i studenata na visokom nivou da je potrebno nekom pomoći.
"Prošle godine smo imali nezapamćenje hladnoće i vrućine, ali, uprkos tome, nijedna akcija nije otkazana, jer smo na lak način uspeli da prevaziđemo nestašice krvi", navela je direktorka Instituta.
Doktorka je objasnila da je davanje krvi dobro i za davaoca jer se dobro oseća, ali i jer time stimulišemo kostnu srž da produkuje nove mlade ćelije i na taj način obnavljamo krvnu sliku.
Govoreći o davaocima kostne srži, direktorka Instituta rekla je da je 2012. godina bila značajna jer je Registar davalaca kostne srži ušao u Međunarodni registar, što je omogućilo lakše pronalaženje adekvatnog davaoca za pacijenta.
U ovom trenutku ima 3.000 registrovanih davlaca kostne srži, od toga antigeni zapis ima 2.000 ljudi.