Vesti
Društvo i ekonomija
Dinkić: Kraći rok za vraćanje PDV-a za pretežne izvoznike
04.01.2013. 12:00
Izvor: Blic
Dinkić: Kraći rok za vraćanje PDV-a za pretežne izvoznike
Ministarstvo finansija i privrede odlučilo je da skrati rok za povraćaj poreza na dodatu vrednost (PDV) za pretežne izvoznike sa 15 na 10 dana, a za ostale kompanije sa 45 na 30 dana, izjavio je danas resorni ministar Mlađan Dinkić.
On je nakon obilaska fabrike Stan teknolodžis u Altini rekao da će pretežni izvoznici biti preduzeće koje izvozi 50 odsto prozivodnje, a ne 75 odsto kao do sada.
- U narednih mesec dana će biti razmotrena mogućnost da država sa 25 odsto bude osnivač malih i srednjih preduzeća koja bi posle određenog perioda mogla da otkupe to učešće, kao što to radi EBRD- rekao je on.
On je rekao da se potreba za ovom inovativnom merom javlja jer mnoga srednja preduzeća nisu u mogućnosti da podignu bankarske kredite, pa bi im država kao manjinski akcionar pomogla da realizuju neke projekte.
Dinkić je najavio i modernizaciju preduzeća u restrukturiranju, kao što su IMT i IMR, i dodao da će sutra obići Prvu petoletku u Trsteniku, gde će predstaviti plan modernizacije te kompanije.
- Vrlo smo blizu odluke da država izgradi poptuno novu fabriku poljoprivrednih mašina u koju bi prebacili radnike IMT i IMR zajedno sa opremom koja se može upotrebiti, a većina bi bila potpuno nova oprema. Ta fabrika ne bi proizvodila samo traktore, već i kombajne i druge priključne poljoprivredne mašine- rekao je on.