Vesti
Politika
Petrović: Nek me izbace, ja iz DS ne idem
05.01.2013. 14:00
Izvor: Mondo
Petrović: Nek me izbace, ja iz DS ne idem
Član Glavnog odbora i narodni poslanik Demokratske stranke Dušan Petrović izjavio je da poslanički mandat neće vratiti, a da iz DS-a neće da ide.
Da li će nadležni organi stranke odlučiti da ga isključe zbog toga, to je njihova stvar, izjavio je Petrović i dodao da je on u stranci već 20 godina.
"DS treba da se bavi suštinskim pitanjima, a ne time da li će u parlamentu sedeti bivši ministri ili ne, jer nismo za to dobili mandat građana", rekao je Petrović u intervjuu "Blicu".
Petrović je istakao da je zabluda da je formirao stranku "Zapadna Srbija" i da su to dezinformacije koje su neki funkcioneri DS širili po medijima.
"'Zapadnu Srbiju' su formirali bivši funkcioneri i odbornici URS-a u Šapcu kada su odbili naredbu Mlađana Dinkića da sruše lokalnu vlast. I jedina veza je ta što su oni danas partneri sa DS i zajedno činimo većinu koju su građani izabrali", kazao je Petrović.
On je rekao da je razgovarao s nekolicinom ljudi iz DS do čijeg mu je mišljenja stalo o temi koju je izložio na sednici Glavnog odbora DS da Srbija bude podeljena u tri celine - Beograd, Vojvodinu i centralnu Srbiju i objasnio da bi te celine imale svoje parlamente, budžet i izvršnu vlast, a pre svega vodile bi ekonomsku politiku.
"Država Srbija bi, s druge strane, vodila vojsku, spoljne poslove, bezbednosne službe, unutrašnje poslove, pravosuđe, uređenje i zaštitu jedinstvenog tržišta i monetarnu politiku. Mi loše živimo zato što je naš politički sistem nepodoban i ne može da mobiliše prirodne i ljudske resurse koje Srbija ima. Godišnje proizvedemo hrane vredne deset milijardi evra, a mogli bismo da proizvedemo hrane od 100 milijardi evra", rekao je Petrović.
On je dodao da je ideja da dođemo prvo na 30 milijardi, pa onda i na 100 milijardi evra.
Petrović smatra da predsednik DS Dragan Đilas treba da bude vodeća opozciona figura u zemlji, ali mu taj posao veoma otežava činjenica da je on i vlasnik velikog poslovnog sistema i gradonačelnik Beograda, samim tim i jedan od politički najmoćnih ljudi.
"DS treba da ima jasnu politiku koja daje odgovore na najvažnija pitanja koja zemlja ima. Vidim da je kritika urodila plodom, s obzirom na to da sam video da bi DS trebalo da do kraja februara ima definisane određene segmente te politike", rekao je Petrović.
On je kazao da je poslednjih 12 godina cilj ekonomske politike Srbije da Mlađan Dinkić dobije na izborima pet odsto glasova, a ne da se Srbija razvija.
"Za to nije Dinkić kriv, nego potpuno neuravnotežen politički sistem. Dinkić ga samo koristi. On bi, nakon decentralizacije koju predlažem, morao da dobije izbore i u Beogradu i u Vojvodini i u centralnoj Srbiji, a izbori za državnu vlast bi odlučivali smer u kojem će se zemlja kretati", rekao je Petrović za "Blic".