Vesti
Društvo i ekonomija
Izvoz trpi zbog sporih vozova
08.01.2013. 20:00
Izvor: RTS
Izvoz trpi zbog sporih vozova
Preduzeće Belorečki peščar, ogranak Jugo Kaolina, počelo da izvozi kvarcni pesak u Sloveniju. Posao se meri milionima evra, a tom sirovinom mogu da se snabdevaju staklare u celoj Evropi. Međutim, obim posla ograničava usporen teretni transport.
Kvarcni pesak iz Donje Bele Reke, nadomak Bora, veoma je kvalitetan. Krajem decembra počeo je izvoz, kada je slovenačkoj staklari "Hrastnik" otpremljeno 800 tona, a za ovu godinu planiran je izvoz 20.000 tona. Za Jugo-Kaolin to je početak velikog izvoznog posla.
Direktor Jugo-Kaolina Nebojša Ilinčić kaže da se kroz ovaj posao trasira put za izvoz kvarca na zapadno tržište, gde se nalaze najveće staklare.
"Potencijal tog tržišta je 500.000 tona kvarcnog peska godišnje. Mi možemo da odgovorimo zahtevima tog tržišta u pogledu kvaliteta i kvantiteta, ali bez podrške Železnice Srbije ne bismo mogli da budemo partner ni jednoj staklari u Evropi", objašnjava Ilinčić.
I Železnici Srbije taj posao je dragocen. Obustava proizvodnje u smederevskoj železari smanjila je teretni transport za petinu. Prevozom peska ponovo upošljavaju kapacitete. Priznaju da ima poteškoća, jer vagoni idu dosta dužom trasom.
Direktor Direkcije za prevoz u Železnici Srbije Dragan Grujić navodi da stanje infrastrukturnih kapaciteta na pravcu od Rgotine do Požarevca najveći problem, jer je pruga u jako lošem stanju.
"Tako da je Železnica Srbije primorana da to radi zaobilaznim putem preko Niša", ističe Grujić.
Ekonomisti kažu da upravo takvi poslovi doprinose oporavku privrede. Naša železnica limitirana je brzinom, pa treba obezbediti više vagona i lokomotiva i remontovati zapuštene pruge koje povezuju fabrike.
Savetnik za investicije Mahmut Bušatlija kaže da je nama izvoz neophodan i da je bez izvoza vrlo teško.
"U tom izvozu železnica bi trebalo da ima dominantan položaj zahvaljujući činjenici da je železnica daleko jeftinija za trasport nego da to vozite autoputevima", kaže Bušatlija.
Hrvatska i Slovenačke železnice, sa kojima imamo sporazum, pozvane su da se uključe u posao. U Jugo-Kaolinu, novim aražmanima, nameravaju da šire proizvodnju, što bi otvorilo i nova radna mesta.