Vesti
Politika
Državni vrh postigao dogovor o Kosovu
09.01.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Državni vrh postigao dogovor o Kosovu
Predsednik Srbije i Vlada postigli jedinstvo o dva dokumenta o Kosovu. Rezolucija, najverovatnije u subotu pred poslanicima. Platforma neće biti objavljena.
Predlog rezolucije o osnovama za razgovore sa privremenim institucijama u Prištini i platforma iz koje je proistekao taj dokument usvojeni su danas na zajedničkoj sednici predsednika Republike Tomislava Nikolića i Vlade Srbije.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je Srbija danas pokazala jednoglasan stav i jedinstvo po pitanju Kosova i Metohije i poručio da je delimično smiren jer je velika obaveza i teret koji je nosio i preuzeo zajedno sa Vladom danas ispunjen.
"Srbija je barem danas na sednici vlade pokazala da iza jednog dokumenta može da stane jednoglasno uz sva ograničenja i bojazan koje neko ima kada razgovara o Kosovu i Metohiji i u svako nadanje budući da je proteklo mnogo vremena i da je ono što danas radimo minimum u odnosu na ono što smo mogli da dobijemo pre nekoliko godina i maksimum onoga što bismo mogli da dodbijemo kroz nekoliko godina", rekao je Nikolić.
Predsednik je dodao da sada ostaje da se Skupština Srbije izjasni o tom dokumentu i da se nada da će poslanici shvatiti važnost momenta i svoju odgovornost jer se radi o predlogu rezolucije koji nije običan zakon oko kojeg se nadgornjava i stiču politički poeni.
Nikolić je proučio da je uz vladu i da se nijednog trenutka neće skloniti iz procesa rešavanja kosovskog pitanja
"Želim da pomognem vladi i šta god da im treba mogu da mi se obrate jer sam danas bio na sednici vlade koja zaslužuje da joj se pomogne", rekao je Nikolić.
Na konferenciji za novinare nakon zajedničke sednice Vlade Srbije i predsednika Nikolića, Dačić je saopštio da tekst Platforme za političke razgovore sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini neće biti objavljen jer to nije uobičajeno, a da rezolucija govori o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucijama.
Mi ćemo nastaviti tehnički dijalog već sledeće nedelje, biće poštovani svi do sada dogovoreni sporazumi, a svi naredni će biti postizani na osnovu rezolucije, kazao je Dačić i istakao da je na sednici postignuto puno državno jedinstvo kada je reč o tom "značajnom dokumentu i suštinskom nacionalnom pitanju".
Rezolucija, kako je istakao Dačić, polazi od toga da Srbija ne priznaje i neće priznati jednoglasno proglašenu nezavisnost Kosova, a cilj pregovora je da srpska zajednica bude u mogućnosti da jača, raste i živi u sigurnosti, uz isticanje njihove posebnosti u odnosu na centralu vlast.
Dačić je izjavio da je Srbija predložila način rešavanja pitanja paralelnih institucija na Kosovu i Metohiji, poručivši da su nam potrebne institucije Srba koji žive na KiM.
"Ako se kaže da ne treba institucije Srbije da budu na Kosovu i Metohiji, a šta će onda da bude. Koje institucije? Tamo ne postoje ni jedne ni druge i mislim da je greška što su Srbi na Kosovu i Metohiji slušali Beograd 13 godina i nisu napravili svoju vrstu autonomnosti i svoje institucije", rekao je Dačić.
"Ovako razgovaramo o institucijama Srbije, a nama su potrebne institucije Srba koji žive na Kosovu i Metohiji", rekao je premijer.
Dačić je podvukao i da je ovo prvi put da je Beograd predložio rešenje za paralelizam i paralizu institucija na Kosovu "koje nije priznato kao nezavisna država, ali kome se priznaje celovitost teritorije po Rezoluciji 1244.
Premijer je istakao da u tekstu Platforme nema odredbi iz prvobitne verzije predsednika Srbije Tomislava Nikolića o mogućnosti prekida pregovora sa Prištinom, kao i da nema principa da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno.
Dačić je kazao da su te odredbe zasmetale međunarodnoj zajednici kao i da Srbija nema drugog rešenja sem da nastavi pregovore, jer joj je cilj da dobije datum pregovora sa Evropskom unijom o članstvu.
"Nama je cilj da dobijemo datum pregovora. Ne možemo se boriti ako smo van procesa... a zdrav razum nam govori da je EU naš logičan izbor", kazao je Dačić.
Premijer je rekao da Vlada Srbije može da prihvati sve što ne ugrožava njene nacionalne interese i da, zarad dobijanja datuma za pregovore za članstvo u EU, želi da ima inicijativu i da učestvuje u tehničkom dijalogu sa Prištinom.
"Ovim se dijalog ne zaustavlja niti ograničava, nama je cilj da dobijemo datum za otpočinjanje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji", kazao je Dačić i naveo da je ovakva rezolucija ustvari ustupak Srbije.
Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je da će danas biti upućen zahtev za održavanje sednice parlamanta na čijem dnevnom redu će biti predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji o kojoj bi poslanici trebalo da se izjasne u subotu.
"Zahtev za održavanje sednice danas će biti upućen skupštini i ona se može očekivati do kraja nedelje, najveroatnije u subotu", rekao je Dačić .
U parlamentu Tanjugu je potvrđeno da će sednica Skupštine Srbije biti održana u subotu u 10 sati, a predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović sutra će na kolegijumu sa šefovima poslaničkih grupa razgovarati o sednici na kojoj će biti razmotren Predlog rezolucije o Kosovu.