Vesti
Politika
Dačić: Izbori mogu biti kad hoćete
11.01.2013. 12:00
Izvor: b92
Dačić: Izbori mogu biti kad hoćete
Beograd -- Premijer Ivica Dačić tvrdi da Vlada neće pasti ni zbog platforme o KiM, ni zbog borbe protiv korupcije, ni zbog Šarića. "Izbori mogu biti kad hoćete", kaže on.
"Ali, da li iko može i da pomisli da bih kao premijer radio sve ovo što radim, nastavljao razgovore sa Tačijem, a da onda sve to za nekoliko nedelja ili meseci padne u vodu zato što ćemo raspisati izbore? Ova vlada neće pasti ni zbog platforme, ni zbog borbe protiv korupcije, ni zbog Darka Šarića", rekao je Dačić u intervjuu za "Večernje novosti".
Dačić je naglasio da je u državnom vrhu Srbije postignuto apsolutno jedinstvo povodom platforme i rezolucije za pregovore s Prištinom.
"Sada svom snagom krećemo u ostvarenje naša dva najvažnija cilja - da pronađemo trajno i održivo rešenje za Kosovo i načinimo naredni korak ka EU", kazao je on i kao netačne odbacio spekulacije da u vrhu vlasti postoji ozbiljno nesaglasje o načinu rešavanja kosovskog problema.
Premijer, naime, tvrdi da su se svi partneri u vlasti saglasili o pojedinim formulacijama u dokumentima, o kojima su ”postojala različita viđenja”.
Iz konačne verzije platforme izbačeno je nekoliko spornih stavki - odredba o prekidu tehničkog dijaloga, katalonski model, demilitarizacija KiM koju bi garantovale snage EU i vojske Srbije i Albanije, što su mnogi videli kao pobedu Dačićeve ”taktike” nad Nikolićevom.
"Ova dokumenta nisu rezultat nikakvog nadmetanja, već dugih razgovora i konsultacija u kojima smo se trudili da pronađemo što bolje formulacije. Konačan tekst je usaglašen sa svim političkim faktorima na vlasti, uključujući i predsednika Tomislava Nikolića. Pojedine odredbe smo prosto formulisali na način za koji smatramo da je najbolji. Nije bilo svađa, nije bilo nesuglasica, već razgovora o tome koju taktiku primeniti da bi platforma ostvarila naš cilj, a to je dobijanje datuma pregovora sa EU", rekao je premijer.
U ovim dokumentima Beograd je prvi put ponudio konkretno rešenje za naše institucije na Kosovu. Upitan da li ima razloga za strah Srba s Kosova da će se država povući sa severa i praktično ih gurnuti u krilo prištinskih vlasti, rekao je: "Srbija je bila i biće prisutna na Kosovu, to se ne dovodi u pitanje. Nijednog svog građanina, ma gde on živeo, nećemo ostaviti na cedilu i vetrometini. U platformi je predložena jedna vrsta autonomije srpskih opština, odnosno zajednica srpskih opština. One bi trebalo da imaju svoje izvorne nadležnosti. Srbija do sada nikada nije to uradila. Trebalo je ranije raditi na formiranju te autonomije, ali, sad, šta je tu je. Došli smo u situaciju da neko sad traži da ih ukinemo, da to više ne budu institucije Srbije, a ne zna se čiji su to onda organi i kome će da pripadnu".
Dačić je najavio i da će pitanje paralelnih institucija biti na dnevnom redu tokom njegovog narednog sastanka sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton i premijerom Kosova Hašimom Tačijem, u Briselu 17. januara.
"Pričaćemo i o tome šta se dešava sada sa tim paralelizmom. Potrebne su nam institucije koje će da priznaju i Priština i Srbi na Kosovu", zaključio je on.
Jedinstven stav državnog vrha oko rešavanja problema Kosova potvrdio je i savetnik predsednika države Marko Đurić. On je za "Večernje novosti" izrazio očekivanje da će parlament usvojiti rezoluciju o KiM.
"Očekujem da će i kod relevantnih opozicionih stranaka sazreti svest o neophodnosti jačanja državne pregovaračke pozicije, kroz jasno definisanje minimuma nacionalnih ciljeva, a čije bi ostvarenje značilo garanciju života dostojnog čoveka za sve naše građane na teritoriji Kosova i Metohije", rekao je Đurić.
Državni vrh Srbije doneo je rezoluciju i platformu o KiM. Poslanici Skupštine Srbije raspravljaće o rezoluciji u subotu, dok će sadržaj platforme za Kosovo biti nepoznat javnosti. Predstavnici Srba s Kosova tvrde, međutim, da je predlog rezolucije suprotan tekstu platforme predsednika Tomislava Nikolića.
U međuvremenu, u Briselu je počela nova runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine. Neimenovani zvaničnik Evropske komisije izjavio je Tanjugu da radne grupe nisu večeras postigle dogovor o naplati carina i da će razgovori biti nastavljeni sutra.
Specijalni izaslanik EU Samuel Žbogar izjavio je ranije večeras da platforma Srbije za EU "nema vrednost", jer su zaključci ministara EU iz decembra 2012. jedina platforma za dijalog Beograda i Prištine.