Vesti
Društvo i ekonomija
Posle Moskve Dinkić ide kod šeika
11.01.2013. 12:00
Izvor: b92
Posle Moskve Dinkić ide kod šeika
Beograd -- Ministar Mlađan Dinkić najavio je da će u nedelju, 13. januara, potpisati ugovor o zajedničkom ulaganju Srbije i emiratske kompanije Al Dahra u poljoprivredu.
"U nedelju potpisujemo prvi ugovor sa Al Dahrom, koja će postati većinski vlasnik osam srpskih poljoprivrednih kombinata, među kojima je i '7. juli'", rekao je Dinkić za Blic.
Prema njegovim rečima, Srbija će imati udeo od 20 odsto vlasništva u tim preduzećima, dok će arapsa kompanija posedovati 80 odsto vlasništva kombinata.
Dinkić je kazao će po tom osnovu srpski budžet imati priliv od 100 miliona evra.
Srpski ministar finansija i privrede uputiće se u Abu Dabi na potpisivanje ugovora sa Al Dahrom nakon današnje posete Moskvi. Dinkić je kazao da će prilikom posete biti konkretivozan i projekat izgradnje kompletne infrastrukture za navodnjavanje u koji će strani partneri uložiti 100 miliona evra.
"Sa Razvojnom bankom Abu Dabija ćemo krenuti u finansiranje izgradnje infrastrukture za navodnjavanje i odvodnjavanje u celoj Srbiji, ne samo na području Vojvodine", rekao je on navodeći da se o tome razgovaralo i u Beogradu.
Prema rečima Dinkića, taj fond Srbiji nudi uslove povoljnije od onih koje daje Svetska banka, a deo novca bi se koristio i za dugoročne kredite seljacima za kupovinu opreme za navodnjavanje.
"Treći sastanak u Abu Dabiju je ugovoren sa kompanijom Mubadala, koja je zainteresovana da ulaže u srpsku pamet, tačnije u izgradnju nove fabrike čipova ili poluprovodnika u Srbiji", istakao je Dinkić.
Kako je naveo Dinkić, princ prestolonaslednik Ujedninjenih Arapskih Emirata (UAE) šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan izrazio je želju da uloži 150 miliona evra u proizvodnju složenih borbenih sistema, a investitori iz Emirata zainteresovani su da ulažu i u Jat tehniku, jer hoće da naprave najveći centar za popravku aviona.