Vesti
Politika
DS predlaže sedam amandmana
11.01.2013. 20:00
Izvor: RTS
DS predlaže sedam amandmana
Predloženi tekst rezolucije o Kosovu je "manjkav, pun rupa", zbog čega je Demokratska stranka predložila sedam amandmana, rekao šef poslaničke grupe DS-a Borislav Stefanović.
Demokratska stranka predložiće sedam amandmana na Predlog rezolucije Vlade Srbije o Kosovu i Metohiji kako bi popravila nedostatke i kontradiktornosti u tom tekstu, zaštitila državne i nacionalne interese, a pre svega interese Srba na Kosmetu, saopštili su funkcioneri te stranke Borislav Stefanović i Goran Bogdanović.
Šef poslaničke grupe DS-a u Skupštini Srbije Borislav Stefanović ocenio je da je predloženi tekst rezolucije o Kosovu manjkav, pun rupa i kontradiktornosti, zbog čega je Demokratska stranka predložila sedam amandmana, očekujući da ih Vlada uvaži, kako bi se tekst tog dokumenta popravio.
Ne možete praviti rezoluciju o Kosovu i Metohiji u kojoj se ne spominje ništa o budućoj autonomiji i pravima Srba, ali se zato spominje da je veoma važno da se svaki korak u dijalogu veže za dobijanje "šargarepe iz Evropske unije", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare u sedištu DS-a.
Prema njegovim rečima, to je veoma loše i DS je predložio amandman kojim bi se to ispravilo.
Stefanović je rekao da se svi amandmani odnose na tekst rezolucije o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, a ne na njeno obrazloženje koje za DS nema pravnu snagu niti obaveznost.
DS, između ostalog, traži da se u rezoluciji navedu svi dokumenti o KiM koje je Srbija donosila, da se ukaže na to da se dugo i neuspešno radilo na rešenju za Kosovo i da se osim, kako tvrdi, lepih želja, u rezoluciji daju konkretne smernice pregovaračkom timu.
Stefanović, koji je za vreme mandata prošle vlade bio predstavnik Beograda u tehničkom dijalogu sa Prištinom, tvrdi da se u predlogu rezolucije i njenom obrazloženju, koje je proisteklo iz platforme predsednika Tomislava Nikolića, vide dve politike vlasti koje su u velikoj meri u suprotnosti, ali da je sama rezolucija na tragu politike prošle vlade.
"Drago nam je da je Vlada preuzela politiku DS-a u velikoj meri i vrata Krunske su im otvorena – mogu kolektivno da se učlane", rekao je Stefanović.
On je najavio da DS na sutrašnjoj sednici parlamenta, i pored toga što će kritikovati predloženi dokument, neće nastupati sa pozicije stranačkih interesa već, pre svega, u cilju zaštite interesa Srba na KiM.
Poslanik DS-a i bivši ministar za KiM Goran Bogdanović izjavio je da su i Srbi sa KiM uvideli da su doživeli još jednu podvalu od strane vlade i, pre svega, predsednika Tomislava Nikolića.
"Dobio sam mnogo poziva gde su naši ljudi sa KiM zahtevali da podnesem amandman da se u tekst rezolucije unese originalna platforma kakvu je predsednik Nikolić predložio kosovskim Srbima i za šta su Srbi u Kosovskoj Mitrovici glasali 22. decembra", rekao je Bogdanović.
Prema njegovim rečima, poslanici DS-a pokušaće da dobiju odgovor da li uopšte postoji predsednikova platforma predložena kosovskim Srbima u decembru.