Vesti
Društvo i ekonomija
Ruski plan za Železaru polovinom februara
13.01.2013. 14:00
Izvor: Mondo
Ruski plan za Železaru polovinom februara
U prvoj polovini februara rukovodstvo Uralvagonzavoda doći će u Beograd i predložiti model dalje saradnje na pokretanju Železare Smederevo, najavio ministar Dinkić. Rusi razmatraju dve varijante, firmu sa Vladom Srbije i otkup fabrike.
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić danas je Moskvi razgovarao s rukovodstvom Uralvagonzavoda, i nakon toga rekao da je ta kompanija završila kompletnu tehničko-tehnološku analizu za potencijalna ulaganja u smederevsku Železaru, saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede.
Dinkić je rekao da su mu iz Uralvagonzavoda preneli da će u Železaru morati dosta da se investira, pre svega, u profitabilnije proizvode višeg stepena obrade, kao što su beli limovi, ali i da su već napravili model kako pokrenuti visoke peći.
"Sada rade finalni biznis plan. Najavili su da će u prvoj polovini februara doći u Beograd kada će nam izneti kompletne analize i predložiti model dalje saradnje na pokretanju Železare", rekao je ministar finansija.
Dinkić je dodao da je ohrabren ovim razgovorima, jer je Uralvagonzavod jedna velika kompanija koja je vrlo poželjan partner za Železaru i da se nada da će uskoro uspeti zajedno da je pokrenu.
Finansijski direktor i zamenik generalnog direktora Uralvagonzavoda Ruslan Anatoljevič Kondrašov rekao je će ta kompanija najkasnije do polovine februara, na osnovu završenih analiza, predložiti jednu od dve varijante za pokretanje smederevske Železare.
"Prva varijanta je da u projekat uđemo zajedno sa Vladom Srbije, a druga je da samostalno pristupimo kupovini 100 odsto akcija ove kompanije", izjavio je Kondrašov.
Ministar Dinkić sastao se u Moskvi i sa predsednikom borda direktora ruske VTB banke Andrejem Kostovim sa kojim je razgovarao o mogućnostima finansiranja projekata u Srbiji.
"Dogovorili smo se da oni finansiraju ove krupne investicije koje su neophodne da bi smederevska Železara radila, ne samo punim kapacitetom, već i profitabilno. Razgovarali smo i o drugim projektima u Srbiji, ali nama je zaista prioritet, najveći izazov i najteži posao, pokretanje Železare u Smederevu i ne žalimo truda da dođemo do najboljeg rešenja", zaključio je Dinkić.
Produženi rok, po drugi put, tendera za Železaru ističe 28. februara i pored najava više značajnih investitora" za nekadašnji pogone američkog US Steela zainteresovani su samo iz Uralvangonzavoda.