Vesti
Društvo i ekonomija
Dinkić potpisao dva sporazuma sa Emiratima vredna 200 miliona evra
14.01.2013. 20:00
Izvor: Blic
Dinkić potpisao dva sporazuma sa Emiratima vredna 200 miliona evra
Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić potpisao je danas u Abu Dabiju sa kompanijom El Dahra predugovor o investicijama u poljoprivredu Srbije.
Dinkić je, kako je saopštilo Ministarstvo finansija, sa svojim kolegom iz UAE Obeidom Humaidom el Tajerom potpisao i sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.
Predugovorom sa kompanijom El Dahra je, kako je navedeno, predviđeno da ta agro-industrijska kompanija investira oko 200 miliona evra u osam poljoprivrednih državnih gazdinstava u Srbiji.
- Iznos od 100 miliona evra El Dahra će investirati u izgradnju sistema za navodnjavanje i nabavku savremene opreme, dok će dodatnih oko 100 miliona uložiti za sticanje 80 odsto učešća u zajedničkim preduzećima, u kojima će država zadržati 20 odsto vlasništva - istaknuto je u saopštenju.
Kompanija iz UAE će, kako je navedeno, pored podizanja kapaciteta u poljopirvrednim kombinatima uposliti i domaće poljoprivrednike kao kooperante, jer namerava da viškove proizvoda plasira na inostrana tržišta, koristeći svoju trgovačku mrežu koju ima u velikom broju zemalja.
Ministarstvo finansija je navelo i da kompanija iz UAE namerava da investira i u izgradnju logističkih centara za izvoz poljoprivrednih proizvoda, pre svega u izgradnju potpuno novih lučkih kapaciteta u Pančevu.
Na taj način će, prema oceni Ministarstva finansija, višestruko biti povećan izvoz i plasman srpskih poljoprivrednih proizvoda na inostrana tržišta, a biće i poboljšan standard poljoprivrednika i ubrzan privredni rast.