Vesti
Politika
Ivanović: Severom neće upravljati niko iz Prištine
17.01.2013. 12:00
Izvor: Blic
Ivanović: Severom neće upravljati niko iz Prištine
Bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je danas da severom Kosova neće moći da upravlja niko iz Prištine i da će sistemski gledano sever Kosova uvek biti nešto posebno.
"To jednostavno mora da se prihvati i da se nađe pravna forma u koju sever može da se uklopi. Nema otcepljenja severa od preostalog dela Kosova, ali nema ni otcepljenja Kosova od Srbije", kazao je Ivanović.
Ivanović, koji se pominje kao jedan od najozbiljnih kandidata za funkciju oficira za vezu sa Kosovom, napomenuo je da je legitimno da kosovski Albanci u pregovorima traže stolicu u UN, ali da je legitimno i da Srbija to ne dozvoli.
"Kosovo je satavni deo Srbije i ja tu ne vidim ni naznake promena u skorije vreme", kazao je Ivanović.

Ivanović: Neophodno izmeštanje spomenika
Bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović pozvao je jutros opštinske lidere iz Preševa da izmeste spomenik bivšim pripadnicima OVPBM i ne dozvole da dodje do sukoba na koji su, kako je ocenio, pojedini Albanci spremni ukoliko policija bude reagovala.
"Među Albancima ima dosta onih koji su animirani i koji će se suprotstaviti uklanjanju spomenika ukoliko ga policija bude uklanjala. Spomenik mora da se ukloni, jer je njegovo postavljanje suprotno zakonu", naglasio je Ivanović.
On je ocenio da ne treba očekivati da se konačan status Kosova brzo reši i podsetio da je kiparski problem znatno lakši od kosovskog, a traje već skoro 50 godina.
"Iako svi u Evropi kažu da neće da uvoze novi problem, ja smatram da bi Srbija lako mogla da postane članica Evropske unije sa nerešenim pitanjem Kosova. Tek kada uđemo u EU, steći će se uslovi da pričamo o konačnom rešenju prihvatljivom za obe strane", ocenio je Ivanović.
On je istakao da će status Kosova biti konačan kada se Srbija sa time složi i da je Srbija faktor sa kojim mora da se razgovara. Ivanović nije želeo da komentariše najave njegovog imenovanja za oficira za vezu sa Kosovom, ali je poručio da će svako ko bude imenovan morati da uspostavi dobre odnose sa predstavnicima Prištine, a glavni posao biće nastavak pregovora i primena već postignutih
dogovora.