Vesti
Politika
Milanović o poseti Beogradu: Vreme je da se sruši zid ćutanja
17.01.2013. 20:00
Izvor: Blic
Milanović o poseti Beogradu: Vreme je da se sruši zid ćutanja
Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas povodom posete Beogradu da je vreme za rušenje zidova.
"U interesu mira i stabilnosti, razgovaramo s istokom i zapadom. Vreme je za rušenje zidova", rekao je Milanović na početku sednice Vlade Hrvatske komentarišući jučerašnji susret u Beogradu s premijerom Srbije Ivicom Dačićem.
Hrvatski premijer je ocenio da je bilo krajnje vreme da se sruši "zid ćutanja" i da ga nije zanimalo kako je zid nastao. Ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić ocenila je da je Milanovićeva poseta dobar, racionalan i koristan pomak u odnosima sa Srbijom, kao i u preuzimanju odgovornosti za vodjenje regiona.
Ona je novinarima uoči sednice Vlade rekla da očekuje nove kontakte sa srpskim šefom diplomatije Ivanom Mrkićem, s obzirom da su se dogovorili da će u februaru razgovarati o prekograničnim projektima koji bi mogli da budu finansirani iz evropskih fondova.
Prvi susret premijera Zorana Milanovića i Ivice Dačića izazvao je veliku pažnju i hrvatske štampe. Uz izveštaje sa sastanka u Beogradu, štampa prenosi i izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića o tome da je prvo trebalo da dodje do susreta predsednika, a ne premijera dve države.
Štampa posebno citira Nikolićevu izjavu u kojoj postavlja pitanje o tome da li je Milanovićeva poseta "iskreno prijateljska".

"Jutarnji list": Nikolić nije slučajno "zasolio" susret
U izveštaju iz Beograda "Jutarnji list" ocenjuje da Nikolić nije slučajno "zasolio" dugo očekivani susret koji je trebalo da otopi zastoj u dobrosusedskim odnosima Hrvatske i Srbije.
Razlog za njegov istup zagrebački dnevnik vidi u činjenici da je zaobiđen u dogovaranju posete hrvatskog premijera.
List zaključuje da će u budućnosti odnosi Beograda i Zagreba u puno većoj meri zavisiti od saradnje premijera nego, kako je do skora bio slučaj - predsednika, podsećajući na dobru saradnju Ive Josipovića i bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića.
I "Večernji list" iz Beograda donosi opširan izveštaj i ističe Milanovićevu izjavu da će Hrvatska pomoći Srbiji na putu prema EU. Uz to se navodi i da su dvojica premijera razgovarala i o tužbama za genocid.

Josipović: Milanovićeva poseta odličan potez
Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je danas da je poseta Zorana Milanovića Beogradu odličan potez, ali i da za njegov susret sa predsednikom Nikolićem još nije vreme, preneo je FoNet.
- Dobro da je premijer Milanović otišao u Beograd, susret će doprineti daljem nastavku saradnje Hrvatske i Srbije - ocenio je Josipović.
- Na verbalnom nivou je došlo do, kako su to mediji duhovito nazvali, ledenog doba. Zato mislim da je dobro da je premijer bio tamo. Mislim da je to bio odlučan korak zato jer su iz Srbije dolazile neke izjave koje mi ovde nismo primili s odobravanjem - rekao je Josipović o mogućem susretu dvojice predsednika.
- Ja sam uveren da će za to doći vreme. Oni sastanci koji se organizuju kada mogu postići određen rezultat su najbolji sastanci. Primedba predsednika Nikolića da je trebalo krenuti s predsedničkog nivoa jest jedna moguća filozofija, ali postoji i ova druga: najpre napravimo nešto na drugim nivoima i neka predsednički sastanak zaista bude kruna jednog novog početka u odnosima dve zemlje – naveo je on.
On nije želeo da definiše koji su to uslovi koji bi morali biti zadovoljeni za susret.
- Nemojmo o uslovima. Uslovljavanje, posebno preko medija, nije najbolja politika. Mislim da svi osećamo šta svako od nas treba napraviti. Ja sam to svojevremeno osetio kada sam odlazio u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, predsednik Tadić je osetio šta treba napraviti kada je dolazio u Hrvatsku. Predsednik Nikolić i ja moramo osetiti šta mi treba da napravimo da bi došlo vreme za jedan uspešan sastanak - rekao je Josipović.