Vesti
Politika
"Prvi put ozbiljno o institucijama"
18.01.2013. 12:00
Izvor: b92
"Prvi put ozbiljno o institucijama"
Brisel -- Ivica Dačić posle sastanka sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton izjavio da je dogovoreno privremeno rešenje o naplati carina i otvorena tema posebnosti severa KiM.
Šefica diplomatije EU i srpski i kosovski premijer su proveli više od pet sati na radnoj večeri, pa su se prvi detalji o razgovoru pojavili daleko iza ponoći, što ovu rundu dijaloga čini najdužom.
Nakon sastanka sa Eštonovom, dvojica premijera obratili su se novinarima, ali svako svojoj grupi, tako da ih je bilo teško pratiti, javlja dopisnik B92 koji se nalazi u Briselu i dodaje da je Dačić bio "mnogo rečitiji", za razliku od Tačija, koji se samo na kratko obratio novinarima.
Srpski premijer je rekao da je na sastanku dogovoreno da novac od naplate carina na administrativnim prelazima ide u poseban fond za razvoj opština na severu KiM, koji će biti formiran tripartitno, pod okriljem EU. On je istakao i da je to rešenje privremenog karaktera i da tek treba utvrditi neke tehničke detalje, ali da je ovaj dogovor u skladu sa nacionalnim interesom i stavom kosovskih Srba da ne plaćaju carine prištinskim institucijama.
Prema njegovim rečima, dogovoreno je da se carina i dažbine na severu Kosova uplaćuju u poseban fond za razvoj severa, a iznete su i zamisli kako bi mogle delovati srpske institucije i kako bi se došlo do posebnog položaja za zajednicu srpskih opština.
U fond, u kojem bi učestvovali Srbi na severu Kosova, prištinske vlasti i Evropska unija koja treba da osnuje taj fond, bile bi uplaćivane sve dažbine za robu koja ide na sever Kosova i to bi bilo privremeno rešenje, objasnio je Dačić i naglasio da je time udovoljeno zahtevu Srba na
severu Kosova da carina i druge dažbine ne idu u budžet Prištine - novac za fond bi bio uplaćivan u jednu komercijalnu banku koju bi odredila EU.
Režim za preduzeća koja su do sada bila registrovana na severu Kosova, neće se menjati, dodao je Dačić.
Dačić je rekao da je četvrta runda razgovora bila otvorena i da je "prvi put na jedan ozbiljan način otvoreno pitanje paralelizma institucija i specijalnog odnosa prema srpskom narodu koji živi na Kosovu".
"Paralelizam institucija je ono što dovodi do paralize čitavog sistema. Govorilo se o tome kako doći do institucija koje su zajedničke i prihvatljive i za Prištinu i za kosovske Srbe. Druga tema, usko vezana sa tom, bila je posebnost srpske zajednice na KiM. Svako je izneo neko svoje o svemu tome. Ne može se očekivati da će se to rešiti za jedno veče, ali to su suštinska pitanja“, istakao je premijer Srbije.
Dačić je dodao da će o ovim temama biti reči i tokom budućih susreta, a prvi sledeći se očekuje u drugoj polovini februara i mogao bi da traje dva dana.
"Važno je da do aprila ostvarimo napredak u dijalogu, u skladu sa rezolucijom i nacionalnim interesima“, rekao je Dačić i naglasio da je optimista kad je reč o izgledima Srbije da do početka jula dobije datum početka pregovora o pridruživanju EU.
On je rekao i da su bilateralni razgovori koje je juče vodio sa američkim diplomatom zaduženim za Balkan Filipom Rikerom i sa Ketrin Ešton bili izuzetno pozitivni, i da se takav ton u vezi sa Srbijom nije čuo u poslednjih dvadesetak godina.
A šta je rekao Tači
S obzirom na to da su se Dačić i Tači istovremeno obraćali novinarima, Tači kosovskim, a Dačić srpskim, izjave kosovskog premijera prenose prištinski mediji.
Tači je tako rekao da je u Briselu uspostavljen mehanizam, tj. dogovor za početak demontaže onoga što Priština naziva paralelnim institucijama na severu Kosova.
Kosovski premijer je takođe rekao, prema onome što prenose prištinski mediji, da je postignut dogovor o carinama, koje će biti "naplaćivane po kosovskom zakonu".
Takođe, KTV navodi da je Tači izjavio da je bilo reči o uklanjanju paralelnih institucija na severu Kosova, kao i da će "Srbima na severu biti data prilika da izaberu svoje legitimne predstavnike u lokalnim vlastima".
Sastanak je počeo nešto posle 20 časova i održao se u kabinetu Eštonove, koja je prethodno imala kratke odvojene sastanke sa Dačićem i Tačijem.
Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton saopštila je jutros da je u četvrtoj rundi dijaloga Beograd i Prištine vođena duga i konstruktivna diskusija i da je postignut privremeni sporazum o carinama i drugim dažbinama.
"Gradeći na sporazumu o IBM-u postignutom na poslednjem sastanku 4. decembra 2012. i njegovom sprovođenju na četiri prelaza, dva
premijera danas su postigla privremeno dogovor o prikupljanju carina, dažbina i PDV-a", navodi se u saopštenju.
Ešton je dodala da je dogovoreno da se ponovo sastanu na "intenzivnom dijalogu" u februaru, kada se očekuje da će biti učinjen "značajan
napredak" o pitanjima koja su identifikovali "u skladu sa zaključcima Saveta EU iz decembra 2012".
Dačić će danas pre podne u Briselu razgovarati sa predsednikom Evropskog saveta Herman Van Rompejom.