Vesti
Politika
Srbija propušta skup ministara zbog Kosova
18.01.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Srbija propušta skup ministara zbog Kosova
Srbija neće učestvovati na sastanku ministara poljoprivrede koji se održava u okviru 78. međunarodnog sajma Zelena nedelja u Berlinu, zbog učešća Kosova pod tim imenom.
To je neprihvatljivo, kaže državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović.
"Imamo jasne instrukcije Ministarstva spoljnih poslova kako da se ponašamo u takvim situacijama. Nemačka je priznala Kosovo i pod imenom Kosovo će se i pojaviti, što je nama neprihvatljivo, tako da naša delegacija neće učestvovati na ministarskoj konferenciji", istakao je Golubović.
Golubović, koji predvodi delegaciju srpskog Ministarstva poljoprivede, podsetio je da je najavljeno učešće ministara iz 19 zemalja, a tema tog skupa su investicije u poljoprivredu, održziva poljoprivredna proizvodnja i ruralni razvoj.
On je ukazao da nije reč o klasičnom sajmu, već više o susretu ministara radi razmena informacija o agrarnoj politici i bilateralnim odnosima.
Na Zelenoj nedelji ima manje komercijalnih štandova, a više nacionalnih, među kojima i srpski, pod logom "Investirajte u Srbiju", a kako je rekao Golubović, već je imao sastanke sa predstavnicima Slovenije i Holandije i pozvao ih da ulažu u našu zemlju.
Na nacionalnom štandu Srbije, pored hrane, nalazi se i IMT traktor i devojke u nacionalnim nošnjama, rekao je Golubović, dodajući da misli "da nema slikanijeg štanda od našeg".
Najveći svetski sajam hrane, poljoprivrede i hortikulture Zelena nedelja održava se u Berlinu od 18. do 27. januara i okupio je više od 1.500 izlagača.