Vesti
Politika
Za saradnju sa Šarićem "leti glava"
19.01.2013. 14:00
Izvor: b92
Za saradnju sa Šarićem "leti glava"
Podgorica -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da treba da snose odgovornost svi oni iz vlasti za koje se dokaže da su na bilo koji način sarađivali sa Šarićem.
"Za svakog za koga se utvrdi da je dostavljao informacije ili upozoravao, odnosno održavao bilo kakav kontakt sa Šarićem, a želi da bude čovek koji vodi narod, neka mu, figurativno rečeno, leti glava, odnosno neka odgovara za svoje postupke", rekao je predsednik Srbije.
Nikolić je u intervjuu Televiziji Crne Gore kazao da Šarić, ukoliko je dostupan službama bezbednosti bilo koje zemlje, treba da bude uhapšen i izručen Srbiji.
"Da li se pregovara sa Šarićem ne znam. Da li će nekoma u Srbiji, figurativno rečeno, da odleti glava ako se on pojavi u Srbiji ne znam. Da li je ugrožen neko iz Vlade Srbije ne znam. Ali, svako ko je sa njim sarađivao, posebno od momenta kada je postalo jasno da se bavio kriminalnim radnjama, neka mu leti glava", naveo je predsednik Srbije. Nikolić je dodao da ne voli što se u medijima prave spekulacije da se pregovara sa Šarićem.
"Ne volim što se prave spekulacije u novinama, kao što ne ne volim ni hapšenja preko novina. Ako je Šarić dostupan nekim službama u inostranstvu, on treba da bude uhapšen i izručen Srbiji. Ako je dostupan, onda ne valja što se o tome priča, a ništa ne preduzima", kazao je Nikolić.
Upitan da prokometariše političke prilike u Crnoj Gori, Nikolić je odgovorio da ne isključuje mogućnost da jednog dana Demokratska partija socijalista (DPS) i Nova srpska demokratija (NOVA) budu u koaliciji koja će činiti vlast.
"Ako me pitate da li je moguće da NOVA i DPS budu u koaliciji, kažem - moguće je i to zavisi od njih. Zavisi od volje birača. Nisu se možda predstavljale u kampanji kao stranke koje mogu da saradjuju i nisu to možda testirali, ali bi, možda, to trebalo da obave, jer jedna nepromenjena vlast bi Crnu Goru mogla da dovede u situaciju u kojoj je bila Srbija - da svi čekamo kad će kome da dodje voda do grla", naveo je Nikolić.
Predsednik Srbije je istakao da su promene suština demokratije i da su one poželjne kada je isti režim na vlasti u više mandata. "Ne postoji večite vlasti i večite opozicije u bilo kojoj državi. Ne postoje večite koalicije i to se pokazalo posle poslednjih izbora u Srbiji. Zašto je to nezamislivo u Crnoj Gori. Zašto bi DPS bio večito na vlasti u Crnoj Gori i večito sa istim saveznicima ?"- upitao je Nikolić.
On je istakao da Srbi u Crnoj Gori od njega kao predsednika Srbije mogu da očekuju zaštitu u okviru svog ponašanja u skladu sa Ustavom svoje zemlje i u skladu sa svojim opravdanim civilizacijskim zahtevima.
Nikolić je u petak boravio u zvaničnoj poseti Crnoj Gori, gde se sastao s najvišim državnim zvaničnicima i predstavnicima Srba u Crnoj Gori.